Kaujinieki Sīrijā izmanto NATO valstu ieročus

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasСирийская армия в провинции Идлиб
Сирийская армия в провинции Идлиб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Džihādistu vadoņi cenšas izprovocēt jaunu eskalācijas vilni ar mērķi mobilizēt kaujiniekus Idlibas deeskalācijas zonā, lai pretotos valdības spēkiem un nezaudētu kontroli pār okupētajām teritorijām.

RĪGA, 20. janvāris - Sputnik. Kaujinieki Sīrijā sākuši aktīvi izmantot NATO valstu bruņojumā izmantoto munīciju un ieročus. Tamlīdzīga situācijas saasināšanās nav novērota kopš 2019.gada maija, brīfingā paziņoja Krievijas centra SAR karojošo pušu samierināšanai vadītājs ģenerālmajots Jurijs Borenkovs, vēsta RIA Novosti.

Centra vadītājs informēja, ka laikā no 16.janvāra Idlibas deeskalācijas zonā kaujinieki jau 16 reizes uzbrukuši SAR pozīcijām. Šajā laikā teroristi 253 reizes apšaudījuši civilās apdzīvotās vietas. Apšaudēs un uzbrukumos gājuši bojā 47, ievainoti 77 Sīrijas karavīri, gājis bojā 51 civiliedzīvotājs, ievainoti – 116 cilvēki.

"Tāda situācijas saasināšanās nav novērota no 2019.gada maija. Pie tam iepriekš nelikumīgie bruņotie formējumi pārsvarā izmantoja amatieru ražotus ieročus un munīciju, piemēram, "balonmetējus", bet tagad kaujinieki aktīvi izmanto NATO valstu munīciju un ieročus," atzīmēja Borenkovs.

Piemēram, 17.janvārī kaujinieku grupa – apmēram 50 cilvēki – ar kājnieku kaujas mašīnu un sešu tanku atbalstu uzbruka Sīrijas armijas pozīcijām Abu Džrefas apdzīvotās vietas apkaimē. Vēlāk kaujinieki atkāpās, taču sestdien cīņas turpinājās.

Ģenerālmajors J.Borenkovs pastāstīja, ka valdības spēku vienības ar artilērijas un tanku atbalstu devās pretuzbrukumā kaujiniekiem, kuri ielauzās viņu aizsardzības ierindās.

Ģenerālmajors pastāstīja, ka kaujinieki atkāpās uz tuvējām apdzīvotajām vietām, taču nākamajā dienā sadursmes šajā rajonā atkal atsākās.

Kaujinieki pārkāpj uguns pārtraukšanas režīmu

Atbildību par situācijas saasināšanos Idlibas deeskalācijas zonā Sīrijā nes teroristiskais grupējums "Džebhat an Nusra" (aizliegts Krievijā un vairākās citās valstīs), kurā ir vismaz 20 tūkstoši kaujinieku.  

Ģenerālmajons akcentēja, ka uzbrukumi valdības spēku pozīcijām, kuri nepārtraukti turpinājās 16. un 17.janvārī, apstiprina radikālo vienību komandieru mērķtiecīgās darbības, lai izjauktu uguns pārtraukšanas režīmu, kas ieviests saskaņā ar Krievijas un Turcijas vienošanos.

Cer uz Rietumu atbalstu?

Džihādistu vadība Sīrijā, provocējot jaunu eskalācijas vilni Idlibas zonā, cer izpelnīties Rietumu atbalstu, uzskata Borenkovs.

Боеприпасы используемые террористами ИГИЛ - Sputnik Latvija
ES politķus pārsteidzis Eiropas valstīs ražoto ieroču apjoms teroristu rokās

Viņš atklāja, ka iedzīvotāju plašā neapmierinātība ar teroristu diktatūru provocē protestus viņu kontrolētajās teritorijās. Liels skaits nelikumīgo bruņoto vienību dalībnieku pakāpeniski pārtrauc pildīt teroristu vadības pavēles, ņemot vērā materiālā atbalsta zemo līmeni.

"Tādos apstākļos džihādistu vadoņi cenšas izprovocēt jaunu eskalācijas vilni ar mērķi mobilizēt kaujiniekus Idlibas deeskalācijas zonā, lai pretotos valdības spēkiem un nezaudētu kontroli pār okupētajām teritorijām. Pie tam radikāļu vadība nepārprotami cer uz Rietumu atbalstu, kas ar savu iejaukšanos kārtējo reizi centīsies nepieļaut valdības spēku apņēmīgās darbības ar mērķi likvidēt terorisma perēkli Idlibā," paziņoja Borenkovs.

Ziņu lente
0