Latvijā pieminekli nevis nojauc vai pārdēvē, bet gan pārdod izsolē

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasАукцион
Аукцион  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Interesantu tūrisma objektu, XV gadsimta arhitektūras pieminekli pārdos izsolē kopā ar tā unikālo mantojumu.

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Blankenfeldes muižu Jelgavā, kura Latvijā ir iekļauta valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā, tiks pārdota izsolē parādu bankai dēļ, vēsta Rus.lsm.lv.

Kompānija JVB ir spiesta pārdot objektu izsolē, lai dzēstu parādu Citadeles bankā.

Blankenfeldes muižas vēsture sākas XV gadsimtā, kad šīs zemes pēc lēņa tiesībām – tiesības, kuras noteica attiecības starp vasali un senjoru – tika nodotas Klausam fon Mēdemam.  Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas muiža atkal kļuva par privātīpašumu.

Певец Филипп Киркоров - Sputnik Latvija
Kirkorovs atdos dzīvokli un cepeškrāsni, lai segtu parādu Latvijas bankai

Sākumā no nopirka muižnieka fon Hāna mazmeita, taču kopš 2007. gada komplekss pieder JVB firmai, kura ieguldījusi objektā daudz darba un līdzekļu.

Saskaņā ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju  padomes informāciju, kopš 2007. gada muižu vadīja bijušais zāļu ražotāja "Grindeks" vadītājs Valdis Jakobsons. Ar laiku viņš atremontēja tajā ēkas, kā arī sāka audzēt muižā plūškoku, ābolus un gurķus.

Taču JVB īpašumā ietilpst trīs zemesgabali ar kopējo platību virs 30 hektāriem, trīs dzīvojamās ēkas un astoņas saimnieciskās būves. Nekustamajam īpašumam ir vairāki apgrūtinājumi – parāds Citadele bankā sastāda 375 tūkstošus eiro, parāds valstij ir 5434,77 eiro. Jakobsons, muižas saimnieks, šo faktu telefonsarunā apstiprināja, taču komentēt situāciju atteicās.

Taču Blankenfeldes muiža ir gan valsts, gan vietējās nozīmes kultūras piemineklis. Un, kā atzīmēja Vilces pagasta vadītāja Anda Duge, muižas īpašnieks savedis kārtībā ievērojamu daļu tās teritorijas - "ir parks skaists, un pati muiža ir vizuāli skaista".

Turklāt muižā strādā viesnīca, kā arī tajā atrodas Baltijā lielākā zvanu kolekcija. XIX gadsimtā muižā kādu laiku viesojās Francijas karalis Luijs XVIII.

Орден Трех Звезд - Sputnik Latvija
Pārdots! Izsolē pārdots mīklainais Triju zvaigžņu ordenis

Duge, komentējot situāciju, paziņoja, ka ziņa par to, ka muiža tiek izlikta izsolē, pagastam nav kļuvusi par pārsteigumu, taču tā kļuva ārkārtīgi nepatīkama reģionālajam tūrisma centram.

Jelgavas Reģionālā tūrisma centra pārstāvis Sandis Liepa paziņoja, ka Blankenfeldes muiža ir iekļauta 2020. gada materiālos. Un šī vieta ir populāra Lietuvas tūristu vidū, kuriem patīk tajā uzturēties.

Izsole ir atvērta līdz 2020. gada 29. janvārim. Muižas sākumcena ir noteikta 246 627,14 eiro apmērā. Tirgošanās notiek ar 3000 eiro soli.

Pagasta valde un tūrisma centrs cer, ka jaunais muižas īpašnieks turpinās iepriekšējā pārvaldnieka iesākto un neslēgs objektu tūristu apmeklējumiem.

Ziņu lente
0