Opozīcijas deputāti aicina prezidentu neizdot latvieti Dienvidāfrikas Republikai

© Sputnik / Sergey MelkonovВизит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге
Визит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pilsoni Kristīni Misāni var izdot DĀR, kur tiek pārkāptas cilvēktiesības – deputāti lūdz prezidentu iejaukties.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Vairāki opozīcijas deputāti aicina Latvijas prezidentu Egilu Levitu iesaistīties ieslodzītās Kristīnes Misānes lietas risināšanā, kurai draud cietums Dienvidāfrikas Republikā (DĀR).

Misāne bija spiesta aizbēgt no DĀR 2018. gada maijā kopā ar bērniem, lai izbēgtu no vardarbības un izspiešanas no viņas vīra – DĀR pilsoņa puses. Viņu aizturēja Dānijā, jo Dienvidāfrika bija izsludinājusi Kristīni starptautiskajā meklēšanā.

Pēc ilgām tiesvedībām Dānijas tiesa nolēma izdot Misāni soda izciešanai Dienvidāfrikas cietumā. Viņai draud 15 gadu cietumsods.

Pērnā gada novembrī Kopenhāgenas tiesa pieņēma lēmumu atbrīvot latvieti, jo DĀR nepaņēma viņu noteikto 30 dienu laikā. Taču Dānijas prokuratūra panāca, lai sieviete tiek atstāta ieslodzījumā, pamatojot šo lēmumu ar to, ka Misānei nav dzīvesvietas Latvijā.

"Nav laika vākt visus 100 parakstus, bet esmu pārliecināta, ka Kristīnes Misānes jautājumā visi ir vienisprātis: risinājums ir jārod bez kavēšanās.

Lūdzam iesaistīties Levita kungu un Kalnmeiera kungu," uzrakstīja neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko savā Facebook.

Vēstulē teikts, ka Misāne glāba sevi un bērnus no iespējamās vardarbības, pārkāpjot starptautiskās normas. Parlamentārieši uzskata, ka valsts, iespējams, nepilnā apmērā izmantojusi savas tiesības atgriezt Latvijas pilsoni.

Lai novērstu iespējamo bezprecedenta gadījumu, kad Eiropas Savienības pilsone tiek nosūtīta uz valsti, kur tiek pārkāptas cilvēktiesības, deputāti lūdz Levitu izmantot viņa rīcībā esošos tiesiskos un diplomātiskos instrumentus, lai "bez kavēšanās" pievienotos Misānes tiesību aizsardzībai.

Vēstuli parakstīja neatkarīgie deputāti Stepaņenko, Karina Sprūde, Linda Liepiņa, Aldis Gobzems un Inguna Rībena, kā arī Jānis Vucāns, Uldis Augulis un Armands Krauze (ZZS) un Evija Papule ("Saskaņa").

Iepriekš pie Dānijas vēstniecības Rīgā notika pikets Misānes atbalstam.

Ziņu lente
0