IKEA lūdz Latvijas iedzīvotājus atgriezt bīstamās termokrūzes

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие магазина IKEA в Риге
Открытие магазина IKEA в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paskatieties, kur ir ražota jūsu termokrūze TROLIGTVIS no IKEA, un, ja tur ir norādīts "Made in India", steidzami nesiet to atpakaļ uz veikalu.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. IKEA noskaidroja, ka kopš 2019. gada oktobra Latvijā pārdeva toksiskas termokrūzes, vēsta Bb.lv.

Saskaņā ar testu rezultātiem, Indijā ražotājā TROLIGTVIS termokrūzē ķīmisko vielu koncentrācija – dibutila ftalāta (DBP) migrācijas līmenis – var pārsniegt pieļaujamās robežas. Turklāt iepriekš IKEA aizliedza ftalātu izmantošanu precēs, kuras saskaras ar ēdienu.

Открытие магазина IKEA в Риге - Sputnik Latvija
Latvijā šauros dzīvoklīšos dzīvo nabadzīgi ļaudis: sadzīvi valstī novērtējis IKEA

Par ftalātiem sauc ftalskābes (1,2 - benzoldikarbonskābe) sāļus un ēterus, kas ir ir vienkāršākā aromātiskā divvērtīgā karbonskābe. Ftalāti, kuri imitē estrogēna struktūru, var izraisīt traucējumus endokrīnajā sistēmā. Pētījumi, kas tika veikti uz cilvēkiem un dzīvniekiem, pierāda, ka ftalāti spēj samazināt testosterona darbību – galveno mugurkaulnieku un vīriešu hormonu, kurš stimulē vīriešu dzimumorgānu funkciju un otršķirīgu dzimuma pazīmju attīstību.

Saskaņā ar produkta testēšanas rezultātiem IKEA apturēja TROLIGTVIS termokrūžu tirdzniecību un atsauc preces no tirgus turpmāko pētījumu veikšanai.

Savukārt pircējus tagad lūdz pārbaudīt, kur ir ražota viņu TROLIGTVIS krūze, un, ja uz tās ir rakstīts "Made in India", tā steidzami ir jānodod atpakaļ veikalā. Čeks šīs preces atgriešanai nav nepieciešams. Krūzes vērtība tiks atlīdzināta pilnā apmērā.

Ja termokrūze ir ražota Itālijā, tad to var turpināt izmantot, nebaidoties par savu veselību.

Ziņu lente
0