Vēsturnieks: Polija izmet mēslainē patiesību par Aušvicas atbrīvošanu

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasДиректор фонда "Историческая память", научный сотрудник Института российской истории Российской академии наук РАН Александр Дюков
Директор фонда Историческая память, научный сотрудник Института российской истории Российской академии наук РАН Александр Дюков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varšavas jaunais Krievijai naidīgais izlēciens ir saistīts ar nevēlēšanos atzīt Sarkanās armijas lomu Aušvicas koncentrācijas nometnes atbrīvošanā, atzīmēja vēsturnieks Aleksandrs Djukovs.

RĪGA, 14. janvāris – Sputnik. Bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa negatīvi novērtēja Varšavas nevēlēšanos uzaicināt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apmeklēt svinīgos pasākumus par godu Aušvicas koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75.gadadienai. Lehs Valensa norādīja, ka Polijas valdībai vajadzētu uzaicināt Putinu un atzīt, ka Aušvicu atbrīvojuši Sarkanās armijas spēki.

"Tā ir vēsturiska patiesība, un nekas to nemainīs. Ja Polijas valdība vēlas radīt pati savu vēsturisko naratīvu, tas nav gluži nopietni," paziņoja Valensa.

Diemžēl ir grūti iedomāties, ka Valensas saprātīgie vārdi radīs atbalsi, radio Sputnik ēterā teica Krievijas Zinātņu akadēmijas Krievijas vēstures institūta zinātniskais līdzstrādnieks, fonda "Vēstures atmiņa" direktors Aleksandrs Djukovs.

"Polijas augstākās amatpersonas jau paziņoja, ka neapmeklēs starptautisko Holokaustam veltīto forumu Izraēlā – tikai tāpēc, ka tajā piedalīsies Krievijas prezidents. Protams, nav vērts gaidīt, ka Putins tiks uzaicināts uz Aušvicas atbrīvošanas gadadienai veltītajiem pasākumiem. Diemžēl šī tēma Polijā tiks atstumta nomalē," teica Djukovs.

Nacistu Aušvicas-Birkenavas (Osvencimas) koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75.gadadienai veltītie piemiņas pasākumi notiks 27. janvārī. Krievijas prezidenta dalība tajos nav ieplānota. Vispasaules Holokausta piemiņas forums notiks 22.-23. janvārī memoriālā "Jad Vašem" Izraēlā. Krievijas prezidenta vizīte tajā ir viens no galvenajiem iemesliem, kuru dēļ Polijas prezidents Andžejs Duda atteicās to apmeklēt. Mediji vēsta, ka Vladimirs Putins būs galvenais foruma viesis.

Aušvica ir lielākā un visilgāk pastāvējusī nacistu nāves nometne. 1941.-1945.gg. šeit gājuši bojā līdz 1,4 milj. cilvēku, no kuriem 1,1 miljons bija ebreji. 1945. gada 27. janvārī Sarkanā armija atbrīvoja Aušvicas nometni. Tā kļuvusi par vienu no galvenajiem Holokausta simboliem. Vēsturnieki vērtē, ka Holokausta upuru kopskaits pārsniedz sešus miljonus cilvēku.

Ziņu lente
0