"Simtiem reižu spēcīgākas": Latvijas karavīrs pastāstīja par uzbrukumu ASV bāzei Irākā

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasРакета.
Ракета. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irāna varēja pilnībā iznīcināt ASV armijas bāzi Irākā, ja būtu notēmējusi raķetes pret dzīvojamo zonu, pastāstīja karavīrs no Latvijas, kurš Irānas raķešu apšaudes laikā atradās četru kilometru attālumā no bāzes.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Latvijas kontingenta Irākā komandieris kapteinis Andris Bērziņš, kurš kopā ar dienesta biedriem bija spiests mainīt dislokācijas vietu no Irākas uz Kuveitu, pastāstīja par Irānas uzbrukumu ASV armijas bāzei Al Asad Irākā, vēsta Bb.lv.

Virsnieks atcerējās, ka ka uzbrukums bija ļoti spēcīgas. Ja raķetes būtu notēmētas pret armijas bāzes dzīvojamo zonu, visa bāze būtu iznīcināta.

Солдат армии США - Sputnik Latvija
Irānas varasiestādes iekļāvušas ASV armiju teroristisko organizāciju sarakstā

Bērziņš norādīja, ka viens no Latvijas karavīriem jau sesto reizi piedalās misijā, pirms tam viņš ir bijis Irākā un pieredzējis dažādus uzbrukumus, arī mīnmetēju un mazāka kalibra raķešu apšaudi. Taču šis uzbrukums, viņaprāt, bija pats lielākais un bīstamākais, kāds līdz šim Irākā ir pieredzēts.  

Ballistiskajās raķetēs, ar ko Irāna uzbruka Al Asadas bāzei, ir 600-900 kilogramu sprāgstvielas. Taču visi trāpījumi bija militāriem objektiem, tāpēc zaudējumi nav tik lieli , kādi varēja būt.

Bērziņš apstiprināja, ka bāzē dislocētie karavīri bija informēti par gaidāmo uzbrukumu, pat par precīzu tā sākuma laiku un paspēja savlaicīgi nokļūt drošā vietā – četrus kilometrus no uzbrukuma vietas. Bija pārdomāta pat aizsardzība ķīmisko ieroču pielietojuma gadījumam. Kareivjiem izdevies glābt dažas militārās tehnikas vienības.

Latvijas kontingenta komandieris pastāstīja arī par to, kā kareivjiem klājas Kuveitā, kurp viņi pārvesti kopā ar Dānijas kontingentu. Bērziņš konstatēja, ka viņiem ir viss nepieciešamais, kareivji regulāri sazinās ar savām ģimenēm, un tūlīt pēc uzbrukuma paziņojuši tuviniekiem, ka viss esot kārtībā.

Viņi ir gatavi jebkurā mirklī atgriezties Irākā, lai turpinātu vietējo kareivju apmācības.

Командующий спецподразделением «аль-Кудс» в составе Корпуса стражей исламской революции генерал-майор Касем Сулеймани в Тегеране - Sputnik Latvija
Ģenerāļa Suleimani meita brīdināja ASV par "melno dienu"

Latvijas karavīri uzturas Irākā NATO spēku Dānijas kontingenta sastāvā kopš 2016.gada. no 2018.gada antiteroristiskajā operācijā "Inherent Resolve" piedalās 6 karavīri no Latvijas.

7.janvāra naktī Irānas Islāma revolūcijas sargu korpuss paziņoja, ka sāk operāciju atmaksai par korpusa speciālo uzdevumu vienības komandiera, ģenerāļa Kasema Suleimani slepkavību – Teherāna apšaudīja ar "zeme-zeme" klases raķetēm Al Asadas un Erbilas bāzes Irākas rietumos, kur dislocēts ASV kontingents.

Pēc tam Dānija drošības apsvērumu dēļ pieņēma lēmumu uz laiku pārvest uz Kuveitu lielāko daļu kontingenta, kas bija dislocēts Irākā – drošības apsvērumu dēļ, kā arī tāpēc, ka Irākas bruņoto spēku apmācība pagaidām "uz nezināmu laiku" apturēta.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka pagaidām iespēja atgriezt Latvijas kareivjus mājās netiek izvērtēta.

Ziņu lente
0