"Projektējuši klauni": parādījusies sarakste par Boeing 737 MAX

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasМеждународный авиасалон "Ле Бурже-2017"
Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Boeing darbinieku iekšējā sarakste par 737 MAX trūkumiem var šokēt politiķus un pasažierus.

RĪGA, 11. janvāris — Sputnik. Kompānija Boeing publiskojusi šokējušu saraksti, kurā korporācijas darbinieki 2017.gadā apsprieda lidmašīnas 737 MAX, vēsta Reuters.

Piemēram, vienā no sarunām speciālisti apsprieda kļūmes lidmašīnas vadības datorsistēmas darbā sekojošiem izteikumiem: "To lidmašīnu projektējuši klauni, kurus savukārt uzraudzījuši pērtiķi."

Sarakste liecina arī par to, ka Boeing centusies izvairīties no pilotu apmācībām trenažieros, jo process bija darbietilpīgs un ilgstošs. Daži korporācijas darbinieki sarunās uzsvēra, ka neļautu saviem ģimenes locekļiem lidot ar laineri, kura ekipāža būtu mācījusies ar Boeing 737 MAX trenažieru palīdzību.

Boeing 777  - Sputnik Latvija
Lainera Boeing 777X izmēģinājumu gaitā radušās problēmas

Kompānija nosūtījusi vēstuļu kopijas ASV Kongresa Pārstāvju palātas un Senāta kompetentajām komitejām, kā arī Federālajai aviācijas pārvaldei. Savā paziņojumā Boeing atzīmēja, ka tamlīdzīga sarakste ir "absolūti nepieņemama" un atvainojās regulatoram, Kongresam, klientiem un pasažieriem.

Boeing 737 MAX – ceturtās paaudzes Boeing 737 lidmašīnas, ko radījusi ASV korporācija Boeing ar mērķi aizvietot saimi Boeing 737 Next Generation. Pirmā 737 MAX tika nodota pasūtītājam 2017.gada maijā. Boeing 737 MAX 8 – visvairāk pārdotā lidmašīna, ko piedāvā viens no pasaulē lielākajiem aviācijas tehnikas ražotājiem.

Modeļa 737 MAX laineru reisi ir apturēti kopš pērnā gada marta pēc divām aviokatastrofām, kas, domājams, notikušas lidmašīnas sistēmas defekta rezultātā – tā darbojās nekorekti un noveda pie katastrofas, neskatoties uz pilotu darbībām. 2018.gada oktobrī Indonēzijā notika kompānijas Lion Air katastrofa, bet martā avarēja Ethiopian Air lidmašīna. Kopā gājuši bojā 346 cilvēki. Boeing novērš defektus, turklāt kompānija atjaunojusi pilotu apmācības programmu.

ASV Civilās aviācijas federālā pārvalde (FAA) pēc otrās katastrofas sāka lidaparāta sertifikācijas pārbaudi. Līdz tās noslēgumam visi šī modeļa lidmašīnas reisi ASV ir pārtraukti. Iepriekš kompānija pauda cerību, ka procedūta noslēgsies līdz 2019.gada beigām, taču decembra nogalē nolēma apturēt 737 MAX ražošanu no 2020.gada janvāra.

Ziņu lente
0