Latvijā 25 gadu laikā naturalizējušies 150 000 cilvēku, vairāk nekā 220 000 ir nepilsoņi

© Sputnik / AlexTikhomirovПаспорт гражданина Латвии
Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divdesmit piecu gadu laikā Latvijā naturalizējušies 147 168 cilvēki, savukārt 7. janvārī valdība pieņems lēmumu par pilsonības piešķiršanu vēl 91 cilvēkam.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. Kopš 1995. gada pilsonību naturalizācijas kārtībā saņēmuši 147 168 cilvēki, vēsta LSM.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Vai automātiska pilsonības piešķiršana atnesīs prieku Latvijas nepilsoņiem

Lielāko daļu pretendentu pilsonības iegūšanai veido krievi, viņu vidū ir arī ukraiņi, baltkrievi, lietuvieši, poļi un citu tautību pārstāvji. 22% pretendentu ir pamatizglītība, 44% - vidējā izglītība, 32% - augstākā izglītība.

Pērn Latvijas pilsonība naturalizācijas kārtā tika piešķirta 808 personām.

Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku. Vairāk nekā 220 tūkstoši no tiem joprojām ir nepilsoņi. Tie ir pastāvīgie valsts iedzīvotāji, kuru senči ieradās republikā pēc 1940. gada, kad Latvija kļuva par PSRS daļu. Nepilsoņiem ir tiesību ierobežojumi – viņi nevar ieņemt virkni amatu, kā arī piedalīties vēlēšanās un referendumos. Lai iegūtu Latvijas pilsonību, viņiem ir jāiziet naturalizācijas procedūra – jānokārto latviešu valodas un vēstures eksāmens.

Latvijā vairākas reizes tika veiktas plašas aptaujas nepilsoņu vidū attiecībā uz to, kādēļ viņi joprojām nav ieguvuši Latvijas pilsonību.

Saskaņā ar 2009. gadā veiktās SKDS aptaujas datiem Sorosa Fonda "Latvijas nepilsoņi un balsstiesības: kompromisi un risinājumi", galvenie pilsonības neiegušanas iemesli bija gaidīšana, kad pilsonību piešķirs automātiski (27,5%), nespēja nokārtot nepieciešamos eksāmenus (18,3%), principiāla nevēlēšanās naturalizēties (10,2%).

Девушка с детской коляской на берегу моря - Sputnik Latvija
Politika
Levits izsludināja likumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem

Nepilsoņu aptauja tika veikta arī pētījuma "Latvijas nepilsoņu integrācijas procesa analīze" ietvaros 2012. gadā. Atbilžu vidū uz jautājumu, kādēļ nepilsoņi nevēlas iegūt pilsonību, var izcelt sekojošās: uzskata, ka pilsonība viņiem pienākas automātiski (25%), nevar nokārtot eksāmenus (21%) vai gaida šīs procedūras vienkāršošanu (17%).

Maskavā masveida nepilsonības institūtu uzskata par Eiropas Savienības apkaunojumu. Pēc Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova sacītā, šīs parādības likvidācijas lietā sava loma ir jānospēlē ne vien EDSO un ES, bet arī NATO blokam. Kādas preses konferences laikā Krievijas ĀM vadītājs salīdzināja nepilsoņa pasi ar "vilka biļeti" un pauda cerību, ka vienā vai citā veidā, taču problēmas risinājums tiks rasts.

Ziņu lente
0