Latvija gatava palīdzēt Baltkrievijai ar naftas piegādēm

CC BY-SA 2.0 / sushipumpum / Грузовой порт в Риге
Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Baltkrievija jau apspriedušas iespējas piegādāt naftu Baltkrievijas NPR caur Baltijas ostām: termināļi un dzelzceļš ir gatavi sniegt tāda veida pakalpojumus, informēja Latvijas Satiksmes ministrija.

RĪGA, 4. janvāris — Sputnik. Latvija ir gatava sniegt Baltkrievijai naftas pārkraušanas, uzglabāšanas un transportēšanas pakalpojumus apstākļos, kad pārtrauktas piegādes no Krievijas, vēsta MK.

Latvijas Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību pārstāve Iveta Kancēna paziņoja, ka iepriekš jau apspriesta šāda sadarbība un Latvijas uzņēmumi ir gatavi sniegt savus pakalpojumus, tiklīdz Baltkrievijai radīsies tāda vajadzība.

Iepriekš vēstīts, ka Krievija pārtraukusi naftas padevi Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām no 2020.gada 1.janvāra, ņemot vērā to, ka puses nav parakstījušas attiecīgos līgumus. Valsts koncernā "Belņeftehim" apstiprināja, ka abu valstī strādājošo NPR – Mozirskas un "Naftan" slodze samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam. Baltkrievija aktīvi strādā pie jauniem naftas piegādes līgumiem, tostarp arī no alternatīviem avotiem, piebilda "Belņeftehim".

Нефтеперерабатывающее предприятие - Sputnik Latvija
Krievija apturējusi naftas piegādes uz Baltkrieviju, Minska meklē alternatīvas

Jau 31. decembrī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko deva uzdevumu jau tuvākajās dienās nodrošināt naftas piegādes no alternatīviem avotiem". "Pirmkārt, runa ir par piegādēm ar dzelzceļa transportu no ostām Baltijā, kā arī par naftas cauruļvada "Družba" izmantošanu alternatīvām piegādēm," informēja prezidenta preses dienests.

Patlaban Baltkrievija iegādājas naftu tikai Krievijā. 2019.-2024.gg. Krievijā tiek īstenots tā saucamais nodokļu manevrs naftas nozarē, kas paredz pakāpeniski minimizēt naftas eksporta nodevas un palielināt tās ieguves nodokļa likmi. Šī iemesla dēļ, domājams, naftas cena Baltkrievijai pieaugs. Minska vērtēja, ka tās zaudējumi seši gadu laikā sasniegs 11 miljardus dolāru.

Iepriekš Lukašenko informēja, ka, ņemot vērā līgiumu trūkumu ar Krieviju, Minska var sākt sūknēt naftu caur Poliju reversā un šiem nolūkiem "konfiscēt" divas naftas cauruļvada "Družba" caurules, pa kurām Krievijas nafta tiek sūknēta tranzītā uz Rietumiem. Rezultātā Krievijas naftas tranzīts csur republiku uz Eiropu var kristies no 60 līdz 20 miljoniem tonnu gadā.

Tāpat ziņots, ka Baltkrievija sākusi pārrunas ar Kazahstānu par naftas piegādēm pa cauruļvadu "Družba" apjomā no 1 līdz 3,5 miljoniem tonnu gadā.

Ziņu lente
0