Eksperts: 2020.gadā iespējams dziļo melu ziņu iebrukums mediju telpā

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasАнтон Коробков-Землянский
Антон Коробков-Землянский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, šogad mediju telpā parādīsies materiāli, kam nebūs ne mazākās saiknes ar realitāti, - tas būs neirotīkla darba rezultāts, uzskata mediju eksperts Antons Korobkovs-Zemļanskis.

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Pētījumu kompānija IntSights publicējusi aktuālāko šogad iespējamo kiberdraudu sarakstu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz avīzi "Kommersant"

Eksperti konstatējuši, ka ASV plānotās priekšvēlēšanu kampaņas fonā iespējams jauns nepatiesu ziņu un deep fake (viltoti attēli un video ieraksti, ko radījis mākslīgais intelekts, ņemot vērā reālu cilvēku algoritma pētījumus), uzliesmojums. Tāpat, domājams, ļaundari izdomās aizvien izsmalcinātākas metodes hakeru uzbrukumiem, personas datu un līdzekļu zādzībām. Analītiķi uzskata, ka tas notiks mākslīgā intelekta masveida pielietojuma rezultātā.

Mediju eksperts, Eiropas mediju grupas preses dienesta vadītājs Antons Korobkovs-Zemļanskis intervijā radio Sputnik pastāstīja, ka šogad, līdz ar neirotīklu attīstību cilvēki saskarsies ar absolūti jauna formata un citas kvalitātes nepatieso ziņu ražošanu.

"Cita starpā runa ir par viltotiem video ierakstiem vai viltotiem audio ierakstiem, kas pilnībā kopēs kāda pazīstama cilvēka seju vai balsi. Tehnoloģija ļauj sintezēt cilvēka balsi ar neirotīklu palīdzību. Tas ir, jūs varat izrunāt kādu frāzi, bet tā tiks automātiski pārveidota kāda pazīstama cilvēka – televīzijas zvaigznes, mākslinieka, politiķa balsī. Tās jau ir mūsdienu tehnoloģijas," atzīmēja mediju eksperts.

Viņš piezīmēja, ka patlaban tamlīdzīgas tehnoloģijas attīstās arī video attēla jomā.

"Es domāju, gada laikā mēs piedzīvosim tamlīdzīgas situācijas ne tikai izklaides indstrijā – kino, reklāmā, vēl kaut kur, bet arī, domājams, tamlīdzīgi ieraksti parādīsies arī kā ziņas, iespējams, atdarinās faktiskus notikumus, kuros mums parādīs neirotīkla darbību, nevis reālus politiķus, aktīvistus vai pazīstamus cilvēkus," piezīmēja Korobkovs-Zemļanskis.

Ziņu lente
0