Naftogaz vadītājs nav sajūsmā par vienošanos ar Gazprom

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasАкции с требованием включить отопление в городах Украины
Акции с требованием включить отопление в городах Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Koboļeva sacītā, Ukrainas likumi joprojām neatbilst Eiropas standartiem un Krievijas kompānija nebija gatava uzņemties riskus šajā jautājumā.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Naftogaz nav sajūsmā par kompānijas iekļaušanu vienošanās ar Gazprom par Krievijas gāzes tranzītu, tas kļuva par kompromisa elementu no Ukrainas puses, paziņoja Naftogaz vadītājs Andrejs Koboļevs preses konferencē Kijevā.

Koboļevs paskaidroja, ka "likumdošanas un regulēšanas aktu ziņā, kuri ietekmē vai tiešā veidā regulē dabasgāzes tirgu", Ukrainas likumi pagaidām neatbilst Eiropas likumiem, vēsta RIA Novosti.

Президент РФ В. Путин встретился с главой Газпрома А. Миллером - Sputnik Latvija
Krievijai un Ukrainai notika kārtējās gāzes tranzīta pārrunas

Pēc Ukrainas uzņēmuma vadītāja sacītā, Gazprom, zinot par šo situāciju, nebija gatavs uzņemties "neefektīvās Ukrainas likumdošanas" riskus, kā dēļ norādītos riskus uzņēmās Naftogaz, kurš kļuva par buferi starp Krievijas kompāniju un Ukrainu.

"Mums šie riski ir ierasti. Mēs neesam sajūsmā par šādu variantu, taču tas ir kompromisa elements," pateica Naftogaz vadītājs.

Krievija un Ukraina 30. decembra vakarā parakstīja vienošanās paketi par gāzes tranzīta turpināšanu caur Ukrainu, tostarp tranzīta līgumu uz pieciem gadiem. Pirmajā gadā plāno pārsūknēt 65 miljardus kubikmetru degvielas, sekojošajos gados – pa 40 miljardiem.

Viens no galvenajiem nosacījumiem Krievijas gāzes tranzīta turpināšanai bija Ukrainas pāreja pie Eiropas gāzes transporta sistēmas vadība noteikumiem – GTS pārvaldei tika nolemts izveidot atsevišķu kompāniju-operatoru. Pēc attiecīga likuma pieņemšanas sākās tās nošķiršanās (unbundling) no Naftogaz.

Trešdien Koboļevs paziņoja, ka Ukrainas gāzes transporta sistēmas operatora nošķiršana tika pabeigta.

Ziņu lente
0