Pasaulē valda vīrieši gados, angļu valodas pratēji

© Photo Valsts kanceleja/ State ChancelleryПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш и президент Латвии Эгилс Левитс
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш и президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tipisks elites pārstāvis – precēts, aptuveni 55 gadus vecs vīrietis, kurš ieguvis izglītību rietumvalstī.

RĪGA, 1. janvāris – Sputnik. Kembridžas universitātes pētījums "Kas pārvalda pasauli" palīdzējis sastādīt vispārinātu pasaules elites portretu.

Pētnieki apkopojuši biogrāfijas ziņas par 38 tūkstošiem līderu 145 pasaules valstīs. Viņus interesēja valstu vadītāji, ministri, augstākās amatpersonas, partiju ierēdņi, Augstākās tiesas tiesneši un parlamenta deputāti, kā arī monarhi, reliģiskie līderi, augstākās militārpersonas, lielu kompāniju vadītāji un nevalstisko orgnizāciju līderi.

Редактор немецкого журнала World Economy, член общества внешней политики ФРГ (DGAP e.V) и Союза журналистов Германии Александр Сосновский выступил в Риге - Sputnik Latvija
"Kara nebūs, kamēr armija negribēs": Latvijā uzstājās vācu politologs

Noskaidrojies, ka tipisks elites pārstāvis ir vīrietis (81%), aptuveni 55 gadus vecs, precējies (91%). Sieviešu skaits starp līderiem ir lielāks Eiropā, bet Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā tas ir vismazākais.

Līderis pārvalda divas valodas, visbiežāk – angļu (to pārvalda aptuveni trešā daļa līderu) un franču, spāņu, arābu, krievu, vācu, portugāļu vai ķīniešu valodu.

Parasti viņam ir augstākā izglītība ekonomikā vai jurisprudencē, pie tam gandrīz puse pasaules līderu ieguvuši izglītību Rietumos. Tiesa, līderu daļa ar citās valstīs iegūtu izglītību ir atkarīga no valsts: Krievijā to ir mazāk nekā 1%, bet Kaboverdē – 94%. Jāpiebilst, ka trūcīgāko valstu līderi biežāk mācās ārvalstīs, nekā bagāto. Tāpat nabadzīgās valstīs pie varas biežāk nokļūst militārpersonas, inženieri un ārsti.

Tikai 2% pasaules līderu ir fiziska darba pieredze, un vēl 2% ir bijuš profesionāli karavīri, toties veseli 12% pirms nākšanas pie varas strādājuši izglītības sfērā.

Ziņu lente
0