Latvijai nav nekādu ceļu: bijušais ĀM vadītājs par attiecību attīstību ar Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Юрканс
Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija nespēs sakārtot attiecības ar Krieviju 2020. gadā, jo tā nevar pati pārvaldīt savu ārpolitiku, uzskata bijušais ĀM vadītājs Jānis Jurkāns.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Valsts drošības dienests iepriekš brīdināja par to, ka 2020. gadā Krievija, atsevišķas Neatkarīgo valstu sadraudzības (NVA) valstis un Ķīna 2020. gadā izrādīs īpašu interesi par Latviju, vārdu sakot, izspiegos to.

Bijušais Latvijas ĀM vadītājs Jānis Jurkāns uzskata, ka neko labu Rīgas attiecībām ar Maskavu šādi secinājumi nenesīs. Un nav nekādu tendenču, ka 2020. gadā abu valstu attiecībās kaut kas mainīsies. Par to diplomāts paziņoja radio Baltkom intervijā.

Jurkāns paskaidroja, ka Latvijai nav savas ārpolitikas. Visu Latvijas ārpolitiku diktē Eiropas Savienība un ASV. Un tur galvenā ideja ir Krievijas dēmonizēšana.

"Es personīgi neredzu ceļus, neredzu nekādu formulu, jo mums nav savas ārpolitikas. Mums ir ES politika, ASV politika, un tas viss ir Krievijas demonizēšana. Kamēr Eiropa, Amerika un citi sabiedrotie uzskatīs, ka Krievija ir ļaunuma impērija, mēs vienkārši piekrītoši kratīsim ar galvu. Tādēļ nekādu ceļu, lai mūsu valdības sāktu mainīt kaut vai retoriku attiecībā uz Krieviju, es neredzu. Par konkrētiem soļiem es vispār klusēju," ar nožēlu atzīmēja Jurkāns.

Iepriekš "Rosbalt" intervijā Jurkāns paziņoja, ka normālai Latvijas attīstībai traucē krievu diskriminēšana un sabiedriskā viedokļa militarizācija.

Taču pēc paša atzīšanās, Jurkāns ne no kāda hipotētiska kara nebaidās un sāls un labības uzkrājumus neveido. Diplomāts uzsvēra, ka Krievija mazāk par pārējiem ir ieinteresēta karā, jo tai ir nepieciešams, lai ar tās viedokli rēķinātos starptautiskajā arēnā.

Vakardienas mūris

Tikmēr Latvijā varasiestādes turpina uzspiest latviešiem rusofobiju, un ir partijas, kuras izmanto "neattiecības" ar Krieviju kā politisko elementu.

Taču sadzīves līmenī, pēc Jurkāna domām, šādu pret Krieviju vērstu noskaņojumu nav. Latvieši runā krieviski, vienkārši ar akcentu, savukārt krievi viņiem saka: "Nu jūs taču esat mūsējie!" Un neraugoties uz to, Latvijā visi labi zina Krieviju.

Taču, diemžēl, Latviju pilnībā kontrolē amerikāņi, un tādēļ tā stāv ar muguru pret Krieviju, nesaprotot, ka KF ir kaimiņš, ar kuru ir nepieciešams dialogs.

"Mūsu premjerministram ir Amerikas pase, prezidentam – Vācijas pase. Bijusī Latvijas prezidente bija Kanādas pilsone. Mūs tur stingrā uzraudzībā," atzīmēja Jurkāns.

Tāpat viņš izteicās attiecībā uz krievu diskriminēšanu Latvijā. Pēc diplomāta domām, tas traucē normālai Latvijas attīstībai, jo, kad valsts izturas pret cilvēkiem kā pamāte, cilvēki nelepojas ar to, ka dzīvo šajā valstī un nav ieinteresēti tās uzplaukumā.

Tāpat Jurkāns uzsvēra, ka vakardienas mūris traucē Latvijai redzēt rītdienu, tikt skaidrībā ar šo haosu, kurā mēs dzīvojam.

"Protams, ir ērti neko nemācīties un pastāvīgi skatīties aizmugurē. Taču kamēr latvietis nesapratīs, kāda pasaule būs rīt, viņš nespēs pieņemt pareizus lēmumus," paziņoja diplomāts.

Ziņu lente
0