Eksperts: Ukrainas atkarība no Āfrikas kartupeļu importa – kauna lieta

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasКартофель
Картофель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas mediji informēja, ka laikā no šī gada jūlija līdz novembrim Ukrainā 700 reizes pieaudzis kartupeļu imports.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik. Ukrainā vērojama aizvien izteiktāka atkarība no lauksaimniecības un pārtikas produkcijas importa, un valsts nevar konkurēt ar tuvējām un tālajām ārvalstīm, preses konferencē Kijevā paziņoja Ukrainas lauksaimnieku savienības vadītājs, bijušais Ukrainas fermeru asociācijas prezidents Ivans Tomičs, vēsta RIA Novosti.

"Droši vien pirmo reizi Ukrainas jaunajā vēsturē esam padarījuši lauksaimniecības un pārtikas sektorus lielākā mērā atkarīgus no importa," paziņoja Tomičs.

Eksperts atzīmēja, ka patlaban Ukraina pat ir spiesta importēt kartupeļus no Āfrikas valstīm, un tā ir kauna lieta,

"Turklāt katastrofāli pieaug daudzu, it īpaši darbietilpīgo, piemēram, dārzeņu un lopkopības produktu atkarība no importa," viņš konstatēja.

Decembra sākumā Ukrainas mediji informēja, ka laikā no šī gada jūlija līdz novembrim Ukrainā 700 reizes pieaudzis kartupeļu imports. Pie tam starp galvenajiem kartupeļu eksportētājiem bija minēta Krievija un Baltkrievija.

Iepriekš bijusī premjerministre, Augstākās radas deputāte Jūlija Timošenko telekanāla "112.Ukraina" ēterā uzsvēra, ka Ukrainu gaida bads, ja valdība pieņems likumprojektu par zemes pārdošanu.

Визит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Dzied kā lakstīgala: Zeļenskis sola Ukrainai briljantspožu nākotni

Politiķe ir pārliecināta, ka, atverot zemes tirgu, lauksaimnieciski apstrādājamas zemes ātri sapirks transnacionālās korporācijas.

"Šīs zemes nopirks lielie monopoli, un nav nozīmes tam, vai tie būs Ukrainas izcelsmes vai globālie monopoli," akcentēja Timošenko.

Viņa pauda, ka zeme pārvērtīsies par spekulāciju objektu, pāries korporāciju īpašumā, kas neražos ekoloģiski tīras preces.

"Viņi nobērs zemi ar ķimikālijām – tāpat, kā mēs redzam, notiek visā pasaulē. Un viņi tirgos izejvielas," piebilda deputāte.

Timošenko apliecināja, ka tamlīdzīga situācija draud ar badu Ukrainā. Kā piemēru viņa minēja Madagaskaru, kur lauksaimnieciski apstrādājamās zemes tika pārdotas transnacionālajām korporācijām, un pēc tam valsts iekļuva starp līderiem starp pasaules valstīm, kuru iedzīvotāji cieš badu.

"Mēs, ukraiņi, paliksim bez zemes, bez pārtikas produktiem – tāpat kā Madagaskara. Tāpēc, ka tāda valsts kā Madagaskara jau devās pa to pašu ceļu," paskaidroja Timošenko.

13. novembrī Ukrainas parlaments pieņēma pirmajā lasījumā likumprojekts, kas no 2020. gada 1. oktobra atceļ lauksaimnieciski apstrādājamu zemju pārdošanas moratoriju. Dokuments paredz, ka Ukrainas fiziskajām un juridiskajām personām, teritoriālajām kopienām un valstij parādīsies iespēja pirkt zemi. Par lauksaimnieciski apstrādājamu zemju īpašniekiem var kļūt arī ārvalstnieki un personas bez pilsonības, ja saņems tās mantojumā. Taču viņu pienākums būs pārdot zemes iecirkni gada laikā. Likums paredz pagaidu aizliegumu zemes iegādei kompānijām ar ārvalstu īpašniekiem līdz 2024. gadam.

Ziņu lente
0