Zema dzimstība un emigrācija: Grieķijā tiek slēgtas skolas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunieši pamet valsti, dzimstība samazinās, skolas un bērnudārzi tiek slēgti – Grieķijas problēmas ir raksturīgas daudzām ES valstīm.

RĪGA, 28. decembris — Sputnik. Varasiestādes Grieķijā sākušas slēgt skolas un bērnudārzus, ņemot vērā zemo dzimstības līmeni, vēsta Euractiv.

Многодетная семья - Sputnik Latvija
Demogrāfiskā katastrofa Latvijā: Iesalnieks atradis vainīgo

Šogad Grieķijas valdība nolēmusi slēgt 14 bērnudārzus un 9 sākumskolas galvaspilsētas reģionā. Laikā no 2009. līdz 2014.gadam valstī slēgtas 1705 skolas un bērnudārzi. Iemesls – skolēnu trūkums.

Pedagogu federācijas valdes loceklis Stavross Petrakis uzskata, ka demogrāfiskā krīze jau stāv uz valsts sliekšņa.

"Tūkstošiem jauniešu dodas uz ārvalstīm, jo Grieķijā viņi vairs nevar atrast darbu un nodibināt ģimeni," viņš stāsta.

Analītiķi lēš, ka ekonomiskās krīzes desmitgades laikā valsti pametuši vairāk nekā 400 tūkstoši jauniešu.

Pētījumu kompānija IOBE vēsta, ka līdz 2035. gadam skolēnu skaits Grieķijā saruks par 29,2% salīdzinājumā ar 2008. gadu.

Grieķijas konservatīvā valdība ir apsolījusi pielikt punktu "smadzeņu aizplūšanai" un visiem spēkiem cenšas noturēt valstī jauniešus.

Пустые прилавки - Sputnik Latvija
Viedoklis
Austrumeiropas demogrāfiskais slazds: bezizeja

Jauno zinātnieku repatriācijas programma paredz izmaksāt viņiem minimālo algu 3 tūkstošu eiro apmērā, ko pirmo gadu par 70% subsidēs valdība. Taču kompānijām, kas pieņēmušas viņus darbā, būs jāmaksā viņiem tāda pati alga vēl vismaz gadu. 

Tomēr projekts atgādina Eiropas Komisijas iniciatīvu Youth Guarantee, kas saskārās ar pilnīgu izgāšanos Eiropas Savienībā.

2017. gada aprīlī Eiropas Komisija tika lūgta izstrādāt reālistiskāku programmu, bet ES valstis – radīt darba vietas jauniešiem. Līdzīgu lūgumu EK viceprezidentam demogrāfijas jautājumos nesen izteica arī jaunā EK vadītāja Urzula fon der Laiena.

Ziņu lente
0