"Uguns gredzens": Āzijā novērots neparasts Saules aptumsums

CC0 / / Солнечное затмение
Солнечное затмение  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada pēdējo Saules aptumsumu varēja pavērot Āzijas iedzīvotāji. Tas bija redzams arī Šrilankā, Indijā, Indonēzijā, kā arī Persijas līča valstīs.

RĪGA, 27. decembris — Sputnik. Pirmo reizi pusotra gadsimta laikā gandrīz pilns Saules aptumsums bija redzams Katarā, Bahreinā, Abūdabī emirātā AAE, Saūda Arābijas dienvidaustrumos un Omānā, vēsta RIA Novosti.

Ikgadējais aptumsums, kura laikā Mēness aizsedz Saules centru, pazīstams kā "uguns gredzens". Šogad to varēja pavērot Āzijas iedzīvotāji. Tas bija redzams arī Šrilankā, Indijā, Indonēzijā, kā arī Persijas līča valstīs.

Visi, kas vēlējās noskatīties, ka Saules disku aizsedz Mēness, sāka pulcēties pie Kataras observatorijas ēkas Persijas līča piekrastē pl. 5:30. Observatorijas un šajā ēkā iekārtotā planetārija Al Thuraya darbinieki aicināja emirāta iedzīvotājus iebaudīt tēju vai kafiju un pavērot šajā valstī retu parādību – Saules aptumsumu.

Katarā Saules aptumsums sākās rītausmā – pl. 6:17. Planetārija darbinieki izdalīja speciālas brilles visiem, kuri vēlējās apskatīt "uguns gredzenu", un brīdināja par risku zaudēt redzi, ja paskatīties uz Sauli bez aizsarbrillēm. Aptumsuma maksimālā fāze bija redzama pl. 6:36, pēc tam aptumsums sāka mazināties un no Mēness ēnas Saule pilnībā iznāca pl. 7:50 pēc vietējā laika.

Aptumsums vislabāk bija redzams valsts dienvidos, Horas un Mesaidas pilsētās, kur Mēness aizklāja Sauli par 97% un atstāja redzamu vien spilgtu loku. Dohā Mēness aizklāja Sauli par 92%. "Nākamais Saules aptumsums reģionā gaidāms ne agrāk kā pēc simt gadiem," atzīmēja observatorijas pārstāvis.

Ziņu lente
0