Vai jāsāk krāt: Latvijas Bankas ekonomists sniedz prognozi nākamajam gadam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas būs ar algu kāpumu nākamgad un kādā rūpniecības nozarē gaidāmas vislielākās grūtības, pastāstīja Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste.

RĪGA, 23. decembris – Sputnik. Nākamgad turpināsies neliela Latvijas ekonomikas izaugsme, paziņoja Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste Latvijas Radio intervijā.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas ekonomika turpina augt kopš krīzes laikiem, taču šogad tas noticis divas reizes lēnāk nekā pērn.

Kaut arī nevar izslēgt neparedzētas situācijas, jaunas krīzes pazīmes Rutkaste nesaskata – viņš uzskata, ka neliela izaugsme saglabāsies arī 2020. gadā.

Ekonomists aicināja neaizmirst par veselu saprātu un necerēt, ka algu izaugsme paātrināsies.

"Bet negribu baidīt un teikt, ka būs slikts gads (..) Neziņa ir liela pasaulē, un tā atstarojas arī Latvijā. Aicinu neizdarīt pārsteidzīgus lēmumus. Bet arī neaicinu pastiprināti uzkrāt un gatavoties krīzei," paziņoja Rutkaste.

Viņš uzsvēra, ka IKP izaugsme kļūs lēnāka arī citos pasaules reģionos, sevišķi Eiropā. Nopietnas problēmas rodas, piemēram, vācu autobūves ražotājiem, un tas ietekmē visu reģionu. Latvijas uzņēmējiem, kuri pārdot savas preces ārzemēs, jārēķinās ar to, ka konkurence saasināsies, un savas pozīcijas nāksies aizstāvēt apņēmīgāk.

Мэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Ušakovs: Latvijai draud smagākā krīze kopš 1991. gada

Atbildot uz jautājumu par to, kādā nozarē ir gaidāmas vislielākās grūtības, Rutkaste atzīmēja kokapstrādes rūpniecību. Problēmas tajā ir saistītas ar bojātiem kokiem, kuri ir jāizcērt un jāpārdod par zemāku cenu.

Problēmas Eiropas ekonomikā Rutkaste saista ar ASV un Ķīnas tirdzniecības kariem un atzīmēja, ka ar Eiropu ASV arī "kašķējas". Par to liecina, piemēram, ASV tirdzniecības nodevas pret ES saistībā ar Airbus lietu.

Ziņu lente
0