Sliktais Santa: britu meitene saņēma vēstuli no Ķīnas cietumniekiem

© AP Photo / Mark SchiefelbeinPeople walk past a display of Christmas lights outside a building in the central business district of Beijing
People walk past a display of Christmas lights outside a building in the central business district of Beijing - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemassvētku atklātnes Lielbritānijas lielveikalu tīklam Tesco taisa Ķīnas Cinpu cietuma ieslodzītie.

RĪGA, 23. decembris – Sputnik. Sešus gadus veca meitenīte no Londonas atklāja Ziemassvētku atklātnē Ķīnas cietuma ieslodzīto vēstuli, paziņoja izdevums Sunday Times.

Florensa atvēra lielveikalā Tesco nopirkto Ziemassvētku atklātņu iepakojumu, un ar izbrīnu atklāja, ka vienā no tām, ar kaķēna attēlu Santa Klausa cepurē, jau ir vēstule, kurai nemaz nav Ziemassvētku saturs.

"Mēs esam ārzemju ieslodzītie Šanhajas Cinpu cietumā Ķīnā. Mēs esam spiesti strādāt pret savu gribu. Lūdzu, palīdziet mums, informējot tiesībsargājošo organizāciju," teikts tekstā, kurš tika uzrakstīts rokrakstā uz atklātnes.

Tāpat vēstījuma autori palūdza sazināties ar cilvēku vārdā Pīters Hamfrijs.

Florensas tēvs Internetā atrada informāciju par bijušo britu žurnālistu Hamfriju, kurš aptuveni divus gadus pavadīja Cinpu cietumā. Viņš sazinājās ar citiem bijušajiem šī cietuma ieslodzītajiem, kuri apstiprināja, ka tur tiek praktizēts piespiedu darbs dažādu uzņēmumu komplektēšanas un iepakošanas cehos.

Предполагаемая тюрьма ЦРУ в Антавиляй - Sputnik Latvija
Nenotveramais Džo: Lietuva nevar sameklēt prasītāju lietā par CIP cietumu

Hamfrijs, kurš pēcāk uzrakstīja rakstu Sunday Times, tostarp paziņoja, ka vēstuļu cenzūra, kuras ieslodzītie sūta no šī cietuma, ir pastiprinājusies, un ar viņiem kļuvis daudz grūtāk uzturēt sakarus.

Šis nav pirmais gadījums, kad rietumvalstu iedzīvotāji kopā ar svētku precēm saņem nebūt ne svinīgus vēstījumus no Ķīnas. 2012. gadā Džūlija Kīta, Oregonas štata Portlendas iedzīvotāja, atklāja kastē ar Helovīna rotājumiem vēstuli no Ķīnas ieslodzītā ar spīdzināšanas veidu un vajāšanu aprakstu.

Britu lielākais tirdzniecības tīkls Tesco apturējis ražošanu Ķīnas uzņēmumā, kur tika ražotas atklātnes. Līdz izmeklēšanas beigām atklātnes ir izņemtas no pārdošanas.

"Mēs uzstājīgi nosodām ieslodzīto darba izmantošanu un nekad nepieļausim to mūsu piegādes ķēdē. Mēs bijām šokēti saistībā ar šiem apgalvojumiem un nekavējoties apturējām uzņēmuma darbu, kur tiek ražotas šīs atklātnes, kā arī iesākām izmeklēšanu," teikts Tesco mājaslapā publicētajā paziņojumā.

Ziemassvētku atklātņu pārdošana Tesco veikalos atnes aptuveni 300 tūkstošus mārciņu gadā tādām labdarības organizācijām, kā Lielbritānijas Sirds slimību fonds, Vēža pētījumu fonds un Diabēta fonds.

Ziņu lente
0