Augstākā tiesa aicina aptiekas "nešmaukties"

© Pixabay / HayleybarcarМедицинские препараты в аптеке
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Senāts aicinājis Ministru kabinetu likt Zāļu valsts aģentūrai neizturēties formāli pret aptieku atļaujas izsniegšanas jautājumu.

RĪGA, 23. decembris – Sputnik. Augstākās tiesas Senāts atcēla iepriekšējo Rīgas Apgabaltiesas lēmumu, kura Zāļu valsts aģentūras rīcību atzina par tiesisku, vēsta BB.lv.

Saskaņā ar aptieku darba noteikumiem, aptiekas tuvumā, kas nodarbojas ar zāļu izgatavošanu uz vietas, nevar tika atvērta cita aptieka, ja attālums starp tām ir mazāks par 500 metriem. Šāda nosacījuma mērķis ir pārliecināt aptieku īpašniekus ieguldīt līdzekļus farmaceitiskajās laboratorijās.

Работа аптеки - Sputnik Latvija
Sadraudzēsies vai samainīsies vietām: Veselības ministrija ķersies klāt aptiekām

Taču Augstākās tiesas Senāts konstatēja, ka praksē aptieku tīklu īpašnieki sākumā atver laboratoriju, lai saņemtu atļauju, pēc kā slēdz to un atver citā aptiekā, kā rezultātā iedzīvotājiem bieži vien zāļu izgatavošanas pakalpojums uz vietas kļūst nepieejams.

Senāts aicina Ministru kabinetu likt Zāļu valsts aģentūrai izturēties pret aptieku atļauju izsniegšanu nevis tīri formāli, bet gan pārbaudot un analizējot aptieku darbu.

Pēdējā laikā parādās arvien vairāk pretenziju pret aptieku darbu Latvijā.

Saeimas izskatīšanā ir tautas iniciatīva par PVN samazinājumu medikamentiem no esošajiem 12% līdz 5%. Pēc petīcijas autoru domām, tas, pirmkārt, ļaus reāli samazināt zāļu cenas, un, otrkārt, ietaupīt arī budžeta līdzekļus, jo valsts maksā PVN par kompensējamām zālēm.

Turklāt Veselības ministrija plāno izstrādāt kārtību, saskaņā ar kuru aptieku tīkliem, kuri izveidos monopolu konkrētā reģionā, būs pienākums apvienoties vai samainīties vietām ar citām aptiekām.

Tas ļaus citām aptiekām ienākt šajā tirgū, kas veicinās konkurenci un paplašinās zāļu piedāvājumu, kuras ir pieejamas konkrētas teritorijas iedzīvotājiem.

Ziņu lente
0