KF vēstnieks Latvijā: oficiālā Rīga aizmirsa, kurš nosargāja Mildu

© Sputnik / Sergey MelkonovСкульптура Милды с тремя звездами на Памятнике Свободы
Скульптура Милды с тремя звездами на Памятнике Свободы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms domāt par pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem un citu padomju pieminekļu nojaukšanu, Latvijas varasiestādēm ir jāatceras galvenā Latvijas neatkarības simbola vēsture, ieteica Krievijas vēstnieks Jevgēņijs Lukjanovs.

RĪGA, 22. decembris – Sputnik. Uzstājoties radio Baltkom, Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs atsvaidzināja atmiņu Latvijas varasiestādēm saistībā ar monumentiem valsts teritorijā.

Lukjanovs paziņoja, ka karot ar pieminekļiem – tas ir netikli, lai ar cik augstām matērijām to nemēģina piesegt. Un atgādināja Latvijas neatkarības simbola – Mildas, jeb Brīvības pieminekļa – stāstu.

Советский танк, покрашенный в розовый цвет в Праге, 20 июня 2011 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tikai muļķi un nožēlojamie tipi iznīcina un apgāna Sarkanās armijas pieminekļus.

Pēckara laikā Mildai draudēja nojaukšana. Taču pieminekļa aizstāvībā nostājās krievu sieviete, kura piedzima Rīgā, izcila tēlniece Vera Muhina. Turklāt viņa to darīja par spīti partijas funkcionāru viedoklim.

"1947. gadā ideoloģiski norūpējušies etniskās tautības partiju funkcionāri nonāca pie secinājuma, ka Brīvības piemineklis ir ideoloģiski naidīgs padomju Latvijai. un to vajadzētu aizvākt. Kas izglāba šo pieminekli? 47. gadā, vissmagākajā Staļina pēcrepresiju laikā. Padomju tēlniece Vera Muhina. Rīgā dzimusī krievu sieviete. Viņa izglāba Mildu. Varbūt, uzstādīt pie šī pieminekļa uzrakstu ar skaidrojumu?" trāpīgi iemeta akmeni latviešu varasiestāžu dārzā Lukjanovs.

Latvijas varasiestādes apņēmīgi noskaņotas karam ar padomju perioda pieminekļiem. Tostarp pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem tās dēvē par "okupācijas pieminekli" un prāto par to, ko lai ar to izdara – nojaukt vai uzstādīt pie tā uzrakstus ar apšaubāmiem skaidrojumiem, un pašu pieminekli pārdēvēt.

Turklāt novembrī Latvijas varasiestādes demontēja pieminekli varoņiem – Baltijas zemūdeņu jūrniekiem, kurš tika uzstādīts bijušās Rīgas Jūras militārās bāzes teritorijā, 50 metru attālumā no Latvijas Jūras karaspēku štāba.

Toreiz Krievijas vēstniecība Latvijā asi reaģēja uz pieminekļa demontāžu, nosodot šo zaimojošo soli, kurš tika sperts bez saskaņošanas ar Krievijas pusi.

Ziņu lente
0