Allseas apturējusi darbu gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbu ietvaros

© Photo Nord Stream 2 / Paul LangrockТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šveices un Nīderlandes kompānija Allseas apturējusi darbu gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbu ietvaros – tās vadība gaida ASV varasiestāžu skaidrojumu par sankcijām, kas vērstas pret Krievijas gāzesvadu projektiem.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Šveices un Nīderlandes kompānija Allseas, kas nodarbojas ar gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem, apturējusi darbu pie projekta, ņemot vērā ASV sankciju draudus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz kompānijas paziņojumu presei.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Stājušās spēkā ASV sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

ASV prezidents Donalds Tramps pirms dažām stundām parakstīja aizsardzības budžeta likumu, kurā iekļautas arī sankcijas pret gāzesvadu "Ziemeļu straume 2". Kompānija Allseas, kas nodarbojas ar gāzesvada celtniecību, apturējusi darbus.

Allseas vadība informēja, ka gaida ASV varasiestāžu skaidrojumu par to, kā tiks pielietotas sankcijas.

Iepriekš ASV senatori Teds Krūzs un Rons Džonsons brīdināja par "graujošu un liktenīgu" sankciju risku pret Allseas. Autori atzīmēja, ka sankciju ieviešanas gadījumā varētu tikt bloķēts Allseas īpašums ASV, ieskaitot kompānijas galveno mītni Hjūstonā, kompānija būs "atgriezta" no Savienoto Valstu tirgus, būs aizliegtas jebkādas transakcijas ASV jurisdikcijā (tātad, faktiski, - norēķini dolāros), kompānijas vadītājiem būs aizliegta iebraukšana ASV.

"Ziemeļu straume 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straumei". Tas vedīs pa Baltijas jūras dzīlēm un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas. Projektā piedalās arī Eiropas valstu kompānijas. Iepriekš "Gazprom" informēja, ka būvdarbus plānots pabeigt 2019.gadā.

Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija
Mediji: sankcijas saistībā ar "Ziemeļu straumi 2" iekļāvuši ASV aizsardzības budžetā

Pret cauruļvadu iebilst Polija, Latvija, Lietuva un Ukraina, kas nevēlas zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus. "Ziemeļu straumei 2" šķēršļus liek arī ASV, jo plāno piegādāt Eiropai savu sašķidrināto dabasgāzi. Lietuva un Latvija uzskata, ka projekts ir politizēts un neatbalsta to.

Kremlis jau vairākkārt norādījis, ka "Ziemeļu straume 2" ir komerciāls, nevis politisks projekts. Tā mērķis – Eiropas enerģētiskās drošības celšana. Pie tam gāzesvada projekts neparedz Krievijas gāzes tranzīta pārtraukšanu cauri Ukrainai.

"Ziemeļu straumi 2" atbalsta Vācija un Austrija, kas vēlas nodrošināt stabilas degvielas piegādes, kā arī Norvēģija, kuras valdībai pieder 30% kompānijas "Kvaerner", projekta būvuzņēmēja, akciju.

Ziņu lente
0