Analītiķis: Lietuva palielinājusi nodokli bankām – bankas lien cilvēku kabatās

© SputnikФинансовый аналитик Дмитрий Голубовский
Финансовый аналитик Дмитрий Голубовский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu analītiķis Dmitrijs Golubovskis paskaidroja, kāpēc nodokļa palielināšana bankām Lietuvā nozīmē, ka par to maksās vienkāršie iedzīvotāji.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Lietuvas Seims apstiprinājis korporatīvā nodokļa likmes pieaugumu bankām un citām finanšu iestādēm, vēsta Sputnik Lietuva. No nākamā gada 1.janvāra nodoklis sastādīs 20% tagadējo 15% vietā. Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs Valis Ažolis aicināja bankas neizmantot nodokļa pieaugumu kā ieganstu kredītu likmju un citu pakalpojumu cenu palielināšanai.

Intervijā Sputnik Lietuva situāciju komentēja finanšu analītiķis Dmitrijs Golubovskis.

"Hipotēkas likmes nepieaugs – tās nosaka valsts kredītreitings un Eiropas Centrālās bankas likme. Ņemot vērā konkurenci, ir bezjēdzīgi celt kredītu likmes – cilvēki aizņemsies naudu citā bankā, Eiropā tas ir iespējams pat pāri robežai. Depozītu likmēm ES vairs nav kur kristies – tās jau tāpat ir nulles līmenī. Tāpēc, domājams, pieaugs komisijas maksas par bankas pakalpojumiem," konstatēja Golubovskis.

Eksperts paskaidroja, ka patlaban bankām Eiropā ir grūti nopelnīt, ņemot vērā ECB likmes nulles līmenī un pat negatīvās likmes.

"Uz kredītu rēķina finanšu institūti pelna ļoti maz, bet depozītus tādos apstākļos ir ļoti grūti piesaistīt. Tāpēc bankas pacels maksu par pakalpojumiem – kontu apkalpošanas maksu, komisiju par transakcijām un tā tālāk," atzīmēja Golubovskis.

Analītiķis uzsvēra, ka galu galā izdevumi tiks uzkrauti vietējo uzņēmumu un Lietuvas iedzīvotāju plecos.

"Lietuvas uzņēmumi vienkārši atdos bankai vairāk naudas tāpēc, ka bankai ir jāsamaksā lielāki nodokļi. Taču galu galā nodokļus maksā patērētājs, un nav svarīgi, kādā cenas veidošanas ķēdītes vietā viņi parādās. Ja Lietuvā aplikt ar nodokli banku vai tirdzniecību, nodokli tik un tā maksā vienkāršie lietuvieši," paskaidroja Golubovskis.

Ziņu lente
0