Politika

ASV Pārstāvju palāta nobalsojusi par Trampa impīčmentu

© REUTERS / Jonathan ErnstДональд Трамп
Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Balsojuma rezultāti dalījās atbilstoši partiju pārstāvju viedoklim: parlamenta vairākums – demokrāti – impīčmentu atbalstīja, savukārt republikāņu partijas pārstāvji iebilda.

RĪGA, 19. decembris - Sputnik. ASV Kongresa Pārstāvju palāta nobalsojusi par prezidenta Donalda Trampa impīčmentu saskaņā ar diviem pantiem – pilnvaru pārsniegšana un pretošanās Kongresam, vēsta RIA Novosti.

Balsojuma rezultāti dalījās atbilstoši partiju pārstāvju viedoklim: parlamenta vairākums – demokrāti – impīčmentu atbalstīja, savukārt republikāņu partijas pārstāvji iebilda. Par pirmo impīčmenta pantu – pilnvaru pārsniegšanu - "par" nobalsoja 230 politiķi, ieskaitot vienu neatkarīgo deputātu, "pret" – 197, ieskaitot divus demokrātus. Viens cilvēks atturējās – pretendente uz Demokrātiskās partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām Tulsija Habarde.

Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kurš ir pelnījis izmeklēšanu: Tramps vai Baidens?

Par otro impīčmenta pantu – pretošanās Kongresam - "par" nobalsoja 229 deputāti, arī viens neatkarīgais kongresmenis, "pret" – 198, ieskaitot trijus demokrātus. No jauna balsošanā atturējās viens deputāts.

Tagad lietas izskatīšanu sāks Senāts, kura pienākums ir organizēt Trampa tiesas procesu. Pie tam jāpiebilst, ja republikāņu partija – vairākums Kongresa augšpalātā – neplāno pasludināt impīčmentu Trampam.

Pats ASV prezidents Demokrātiskās partijas iniciēto impīčmenta procedūru nosauca par demokrātu pašnāvību.

"Vai esat redzējuši manus reitingus? Viņi mēģināja pasludināt man impīčmentu kopš pirmās dienas. Viņi centās to paveikt jau pirms es sāku cīņu," Tramps teica ceturtdien mītiņā Mičiganas štatā, atgādinot, ka, saskaņā ar pēdējo aptauju, viņa popularitātes reitings ir pieaudzis no 38% līdz 43%.

Savukārt Baltais nams informēja, ka Tramps ir gatavs nākamajiem soļiem impīčmenta procedūras ietvaros un ir pārliecināts, ka Senātā tiks attaisnots.

Par ko apsūdz Trampu

Demokrāti apgalvo, ka ASV prezidents aizturējis Kongresa apstiprināto militāro palīdzību Ukrainai, pieprasot par to prezidenta Vladimira Zeļenska pakalpojumus – izmeklēšanu pret Trampa oponentu Džo Baidenu. Trampa pretinieki uzskata, ka ar šādu soli viņš pārkāpis Konstitūciju un pārsniedzis savas pilnvaras. Republikāņu partija tam nepiekrīt.

Pats prezidents impīčmenta mēģinājumu nosauca par "raganu medībām" un uzsvēra, ka nav izdarījis neko nelikumīgu – viņš tikai lūdzis, lai Ukrainas vadība cīnās ar korupciju.

Ziņu lente
0