Kāpēc Pakistāna piespriedusi nāvessodu bijušajam valsts prezidentam

© AP Photo / B.K. BangashБывший президент Пакистана Первез Мушарраф
Бывший президент Пакистана Первез Мушарраф - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atvaļinātajam ģenerālim, smagi slimajam Pakistānas bijušajam prezidentam Pervesam Mušarafam dzimtenē aizmuguriski piespriests nāvessods par valsts nodevību.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Tiesa Islamabadā piespriedusi nāves sodu par "valsts nodevību" apsūdzētajam bijušajam Pakistānas prezidentam un militārajam līderim Pervezam Mušarafam. Pēc sešus gadus ilgas tiesvedības spriedums pieņemts pakistāņu pazīstamās politiķes Benaziras Bhuto slepkavības gadadienas priekšvakarā, portālā Sputnik Igaunija stāsta Aleksejs Toms. 

Tiesas kolēģija Augstākās tiesas priekšsēdētāja Pešavara Vakara Ahmada Setha vadībā saskaņā ar valsts Konstitūcijas 6.pantu atzinusi eksprezidentu par vainīgu valsts nodevībā, kas pastrādāta 2007.gada novembrī, ieviešot ārkārtas stāvokli, apturot Konstitūcijas darbību, nosakot mājas arestu vairākiem Augstākās tiesas tienešiem, vēsta vietējā avīze angļu valodā Dawn.

Valsts eksprezidents un bruņoto spēku virspavēlnieks, kurš nāca pie varas militāra apvērsuma rezultātā 1999.gadā, tiek uzskatīts arī par vainīgu savas politiskās oponentes Benaziras Bhuto slepkavībā 2007.gada 27.decembrī, norādīja Indijas izdevums The Times of India, taču šī apsūdzība spriedumā, cik zināms, nav pieminēta.

Pasaule ir nobažījusies par Pakistānai piederošo kodolieroču drošību

Pats 76 gadus vecais Pervess Mušarafs, kurš patlaban ārstējas AAE, Dubaijā, joprojām noliedz vainu un uzskata, ka pret viņu izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas. Viņš spriedumu uzskata par "Taliban", musulmaņu ekstrēmistisko kustību un politisko oponentu atriebību, pastāstīja Indijas telekanāls WION, kas parādīja Mušarafa video uzrunas fragmentus.

Чему аплодировал Запад при Горбачеве, или Опасные игры в Афганистане - Sputnik Latvija
Video
Kam aplaudēja rietumvalstis Gorbačova laikā, jeb Bīstamās spēles Afganistānā

Iepriekš atvaļinātais ģenerālis norādīja, ka ārkārtas stāvokļa ieviešana 2007.gadā bija nepieciešama, lai novērstu islāmistu ekstrēmistu radītos draudus. Tolaik Mušarafs patiešām "attīrīja" valsts pārvaldi, armiju, specdienestus un policiju no darbiniekiem ar ekstrēmistiskiem islāmiskiem uzskatiem.

Politiķu un plašsaziņas līdzekļu īpašā uzmanība pret notikumiem Pakistānā un eksprezidenta likteni skaidrojama ar to, ka valsts, kam pieder kodolieroči, atrodas permanentas politiskās nestabilitātes stāvoklī, ko nosaka ekstrēmistisko islāmisko kustību, arī "Taliban" (teroristisks grupējums) ietekme.

Nāves spriedums Pervezam Mušarafam var radīt jaunu spriedzi dažādu politisko spēku konfrontācijā valstī un reģionā. Savulaik Mušarafs tika uzskatīts par galveno ASV sabiedroto reģionā cīņā ar terorismu un musulmaņu ekstrēmismu, "Taliban" viņu uzskatīja par vienu no saviem galvenajiem ienaidniekiem.

Jāpiebilst, ka šīs desmitgades sākumā eksprezidents tika apsūdzēts par Benaziras Bhuto slepkavību 2007.gada decembrī, kura priekšvēlēšanu kampaņā asi kritizēja savu bijušo līdzgaitnieku ģenerāli Mušarafu. Pēc apsūdzības domām, atentāts organizēts  ar mērķi likvidēt politisko oponentu, kam bija izredzes izcīnīt uzvaru vēlēšanās.

Tomēr eksperti uzskata, ka vairāk iemeslu ir uzskatīt par vainīgo Bhuto slepkavībā "Taliban", nevis Mušarafu.

Ziņu lente
0