Politika

"Ne jūs domi ievēlējāt, ne jums to būs atlaist": Latvijā piedāvā jaunu referendumu

© Sputnik / Oksana DzadanВыборы в местные самоуправления
Выборы в местные самоуправления - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesībām atlaist Rīgas domi jābūt nevis valdošajai koalīcijai, bet gan pašiem Rīgas vēlētājiem, pārliecināti partijā "Progresīvie".

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Nedz Saeimā, nedz Rīgas domē nepārstāvētā partija "Progresīvie" piedāvā mainīt pašvaldību atlaišanas mehānismu, lai iedzīvotāji paši pieņem šo lēmumu referendumā, vēsta Skaties.lv.

Likumā ir ierakstīta Latvijas pilsoņu iespēja atlaist Saeimu, taču nav nospraustas tiesības atlaist vietējo pašvaldību, kuru viņi paši arī ievēlējuši. Tādēļ "Progresīvie" aicina Saeimu pieņemt likumprojektu, kurš sniegs vēlētājiem tiesības atlaist pašvaldību, ja viņu neapmierina tās darbs.

Рижская дума - Sputnik Latvija
Politika
Pūce: aizejošajā gadā Rīgas domi neizdosies atlaist

"Ja esošais Rīgas domes sasaukums gadījumā tiks atlaists un notiks ārkārtas vēlēšanas, šo lēmumu pieņems Saeimas koalīcija. Nav šaubu, ka šis ir politisks lēmums," paziņoja partijā.

Paziņojumā teikts, ka likumprojekta par nākamās domes sasaukuma pilnvaru termiņa pagarināšanu līdz 2025. gadam sagatavošanas temps ļauj izdarīt secinājumu, ka valdošās partijas jau ir vienojušās atlaist domi, tādēļ balsojums Saeimā būs tikai formalitāte.

"Progresīvie" uzskata, ka demokrātiskāks un pārdomātāks modelis domes atlaišanai būtu pašu iedzīvotāju līdzdalība, balsojot referendumā," atzīmēja partijā.

"Rīgas domes (esošais – red.) sasaukums būtu pelnījis, ka tiek atlaists. (…)

Tomēr šo Rīgas domi ievēlējam mēs, rīdzinieki, un būtu jābūt iespējai to arī atlaist mums, nevis koalīcijai, kura pati ir tikpat nievājoša pret likumu ievērošanu," paziņoja partijas Rīgas nodaļas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Tiesneši: Saeima un valdība ignore tiesu varu

"Progresīvie" piedāvā atļaut iesniegt referendumos jautājumus saistībā ar četriem pašvaldību jautājumiem: pašvaldības ilgtermiņa stratēģija, sabiedrisko ēku būvniecība, ekoloģija un domes atlaišana.

Kā jau ziņots, 17. decembrī Ministru kabinets skata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Gala lēmums par to jāpieņem Saeimai, taču par to atbildīgais ministrs Juris Pūce necer, ka tas notiks šajā gadā, tādēļ līdz 29. februārim (šis datums tika nosaukts iepriekš) jaunas vēlēšanas sagatavot vienkārši nepaspēs. Valsts kancelejas juristi paziņoja, ka likumprojektā nav pietiekamas juridiskas argumentācijas domes atlaišanai.

Tikmēr turpinās parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu. Mēneša laikā petīciju parakstījuši 43 tūkstoši cilvēku – nedaudz vairāk par ceturto daļu no nepieciešamā skaita.

Ziņu lente
0