"Aprociet un nelauziet galvu": kā Daugavpilī palaida garām trakumsērgas gadījumu

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasЛаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном
Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi kopš 2003. gada cilvēkam Latvijā reģistrēts trakumsērgas gadījums: Daugavpilī mirusi sieviete; ārsti novēloti atklāja slimību.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Daugavpils iedzīvotājas nāve no trakumsērgas apaugusi ar jaunu informāciju – izrādās, Daugavpils Reģionālās slimnīcas (DRS) ārsti nespēja savlaicīgi atpazīt saslimšanas simptomus un nosūtīja pacienti uz Daugavpils Psihoneiroloģisko slimnīcu (DPS), vēsta gorod.lv. Tagad pacientes dēls cenšas panākt vainīgo sodīšanu – kaut arī šajā gadījumā nav runas par dzīvības glābšanu, kļūdainās diagnozes dēļ sieviete nesaņēma nepieciešamo palīdzību.

Decembra sākumā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) paziņoja, ka Daugavpilī no trakumsērgas mirusi sieviete. Laboratorijas analīzes norādīja, ka vīrusa izcelsmes vieta ir Āzija. Centra epidemiologi veica aptauju starp cilvēkiem, kuri kontaktēja ar pacienti. Sešdesmit cilvēkiem tika nozīmēta vakcinācija.

Гриб боровик - Sputnik Latvija
Sēņu pārpilnība glābj sēņotājus no saindēšanās

Noskaidrojās, ka paciente vērsās DRS jau novembra beigās, viņa sūdzējās par spazmām gūžas locītavas rajonā, un viņai tika uzstādīta diagnoze: saspiests nervs. Sievieti sākumā ievietoja Terapijas nodaļā, kur nozīmēja pretsāpju līdzekļus. Pēc divām dienām sievieti pārveda Neiroloģijas nodaļā: viņai parādījās smakšanas simptomi, pazuda miegs – ārsti skaidroja to ar reakciju uz nozīmēto preparātu. Vēl pēc dienas pacienti nosūtīja uz Psihoneiroloģisko slimnīcu, jo neirologs no DRS nonāca pie secinājuma, ka novērotajiem traucējumiem ir psihisks raksturs. Tajā pašā dienā sieviete nomira.

DRS vadītājs Grigorijs Semjonovs paskaidroja, ka sievietei atrodoties Reģionālajā slimnīcā nebija atklāti nekādi galvas smadzeņu bojājumi, kuri trakumsērgas gadījumā ir būtiski. Pacientei netika novērots arī otrs svarīgākais trakumsērgas simptoms – bailes no ūdens. Tādēļ mediķiem neradās aizdomas, ka pacientei varētu būt trakumsērga.

Psihoneiroloģiskajā slimnīcā, atšķirībā no DRS, uzreiz radās aizdomas, ka pacientei varētu būt trakumsērga, tādēļ, negaidot laboratorijas izmeklējumu rezultātus, sāka veikt masveida darbinieku vakcinēšanu, kas izraisīja daudz joku ar psihisku zemtekstu no tiem pašiem kolēģiem DRS. Joki beidzās, kad diagnoze apstiprinājās – tad DRS tika veikta dezinfekcija, arī tās darbinieki un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi, kuri kontaktējās ar pacienti, tika vakcinēti, norāda portāls.

В машине скорой помощи - Sputnik Latvija
Ātrās palīdzības jaunie tarifi: sieviete nobijās izsaukt ātros un zaudēja tēvu

Daugavpils pacientes gadījumā vairs nebija runas par dzīvības glābšanu: saskaņā ar provizoriskiem datiem, sieviete inficējās ar vīrusu brauciena laikā Indijā, un inkubācijas periods viņai ilga netipiski ilgi – vairāk nekā gadu. Taču dēļ tā, ka viņai nespēja uzstādīt pareizo diagnozi pēc simptomu parādīšanās, sieviete mira fiziskās mokās.

Daugavpils iedzīvotājas dēls, kurš dzīvo ASV un ar kuru viņa sarakstījās pa telefonu visu dienu garumā pirms viņas nāves, pastāstīja, ka cīnīsies par vainīgo sodīšanu, viņš pieprasa, lai lieta skan publiski, lai piesaistītu uzmanību problēmām Latvijas medicīnā.

Mirušās pacientes dēls pieprasa, lai DRS atzīst, ka nespēja savlaicīgi uzstādīt pareizo diagnozi un atvieglot slimniecei aiziešanu no dzīves. Sievietes dēls jau ir ticies ar DRS vadītāju un pieļauj, ka konkrēti Semjonova vainas šajā situācijā nav, iespējams, viņa personāls vienkārši sniedza viņam nepareizu informāciju par to, ka pacientei it kā nav bijis trakumsērgas simptomu.

DRS neirologa profesionālisms – tas, bez šaubām, ir atsevišķs jautājums. Taču te jāizceļ arī ētiskais aspekts. Portāls norāda, ka DRS patologanatoms rupji izteicās attiecībā uz pacienti, piedāvājot "aprakt un nelauzt galvu".

Ziņu lente
0