Pieci burti kirilicā: VVC saņem sūdzības par hokejistu "nelatviskajiem" tērpiem

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Pāriet pie mediju bankasХоккей
Хоккей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotājs sūdzas VVC par hokeja komandu, kura uz sportistu tērpiem krieviski uzdrukājusi sponsora nosaukumu, turklāt pašas komandas nosaukuma uz krekliem vispār nav.

RĪGA, 14. decembris — Sputnik. Latvijas iedzīvotājs iesniedza sūdzību Valsts valodas centrā par to, ka Latvijas hokejisti uzstājas formastērpā, uz kura komandas nosaukums ir rakstīts krievu valodā. Nacionāli norūpējies pilsonis nenomierinājās pat tad, kad VVC atkārtoti izskaidroja, ka klubs nepārkāpj nekādus noteikumus.

"Interesanti, kas VVC sakāms par Latvijas Optibet līgā spēlējošo komandu "Olimp", kuras spēlētājiem uz krekliem kirilicā rakstīts "Oļimp"?" uzrakstīja lietotājs Sportsmenis lapā Twitter tīklā.

Valsts valodas centrs uz to atbildēja, ka hokeja komanda "Oļimp" nekādus Latvijas likumus nepārkāpj, un VVC jau izskatījis šo situāciju šī gada septembrī. Centra mājaslapā teikts, ka Latvijas komandas nosaukums sakrīt ar sponsora kompānijas nosaukumu. Un, ja Valsts valodas likums reglamentē nosaukumu rakstīšanas kārtību, uz preču zīmēm tas neattiecas – tās rakstās tajā transkripcijā, kādā ir reģistrētas. Saskaņā ar Optibet līgas nolikumu, spēlētājs tiek identificēts pēc uzvārda un numura, kuri ir norādīti uz formastērpa. Līgas reglaments neliek norādīt komandas nosaukumu uz formastērpa – tiek atrunātas tikai tas, ka viesu komandai ir jāspēlē gaišā formastērpā, bet laukuma saimniekiem – tumšā. Tādējādi uzraksts "Oļimp", kurš ir norādīts kirilicā, var būt norādīts uz spēlētāju formastērpa, jo tas nav kompānijas nosaukums, bet gan sponsora zīmols.

Taču šāds skaidrojums, acīmredzot, nav apmierinājis lietotāju Sportsmenis, viņš turpināja uzstāt, ka tikšanās laikā ar VVC pārstāvjiem septembrī komandas vadītājs solīja, ka komandas nosaukums "Oļimp" tiks norādīts uz formastērpa redzamā vietā latīņu burtiem, kaut arī tas nav obligāti.

"Paldies par skaidrojumu. "Kā norādīts Latvijas Hokeja federācijas paziņojumā, "Olimp" komandas vadītājs Nikolajs Sirotkins solīja, ka "Olimp" komandas nosaukums tiks izvietots redzamā vietā uz krekliem arī ar latīņu alfabēta burtiem." Šo gan Nikolajs nav spējis paveikt 3 mēnešos," uzrakstīja Sportsmenis.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
"Valodas sargs uz operācijas galda": VVC iesniegta sūdzība par Latvijas Onkoloģijas centru

Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, neskatoties uz to, ka tā ir dzimtā valoda gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Valodas likuma ievērošanu Latvijā uzrauga Valsts valodas centrs (VVC). VVC redzeslokā ir politiķi, kuri pārāk bieži lieto krievu valodu vai slikti prot latviešu, biznesmeņi, kuri izvieto nelatviskus uzrakstus, uzņēmumi un organizācijas, kuras izsūta bukletus svešvalodās un kuru darbinieki sarunājas ar klientiem svešvalodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi.

Ziņu lente
0