Zeļenskis paziņojis, ka pārrunās ar Putinu "atbloķēts" gāzes jautājums

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВентиль на трубопроводе газораспределительной станции
Вентиль на трубопроводе газораспределительной станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas prezidents atklāja, ka jautājums par turpmāko gāzes tranzītu, tā apjomi, cenas un citas detaļas tiks apspriestas padomnieku līmenī.

RĪGA, 10. decembris Sputnik. Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka apspriedis ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu gāzes tranzītu, un pauda viedokli, ka jautājumu izdevies "atbloķēt", vēsta RIA Novosti.

Ukrainas prezidents informēja, ka jautājums par turpmāko gāzes tranzītu, tā apjomi, cenas un citas detaļas tiks apspriestas padomnieku līmenī.

Pie tam viņš konstatēja, ka iespēja pagarināt kontraktu par Krievijas gāzes tranzītu pēc 1.janvāra ir ļoti liela.

"Esmu pārliecināts, taču nevaru neko teikt, jo vēl nav līguma. Tomēr uzskatu, ka mums ir lielas izredzes to parakstīt ar labākiem noteikumiem, nekā līdz šim apsprieda mūsu pārstāvji, kad bija ļoti sarežģītas tikšanās," Zeļenskis informēja "Normandijas četrinieka" līderu preses konferencē.

Viņš pastāstīja, ka runa nav par līgumu uz vienu gadu. "Es pieprasīju izdevīgākus, ambiciozākus noteikumus Ukrainai un Eiropai – uz desmit gadiem," piebilda Zeļenskis,

Savukārt Putins preses konferencē atgādināja, ka Krievijas gāzes cena Ukrainai var būt par 25% zemāka nekā patlaban. Uz vienu no jautājumiem viņš sāka atbildēt ar citātu no pazīstamā bērnu dzejoļa: "Mums dzīvoklī ir gāze, bet pie jums?"

"Arī jums ir. Un būs. Taču var būt daudz lētāka, ja mēs vienosimies par kopīgu godīgu darbu," teica Putins.

Situācija kontrakta jautājumā

Pašreiz spēkā esošais līgums par Krievijas gāzes tranzītu beidzas šī gada nogalē. Maskava uzskata, ka jaunu līgumu iespējams parakstīt ar noteikumu par savstarpēju atteikšanos no pretenzijām starptautiskajās šķīrējtiesās un tiesvedības pārtraukšanu.

Kijeva uzskata, ka šādi noteikumi ir nepieņemami – Ukrainas koncerns "Naftogaz" vērtē pretenzijas pret "Gazprom" 22 miljardu dolāru vērtībā.

Ziņu lente
0