Viedoklis

"Muļķīgs lēmums", taču "jāiet līdz galam": sporta leģendas par WADA lēmumu

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasОлимпийский символ, архивное фото
Олимпийский символ, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Muļķīgs lēmums", "smags trieciens" un "jāiet līdz galam" – Valbe, Jegorjans, Mamiašvili un citas sporta leģendas pauž savu viedokli par WADA lēmumu atstādināt Krieviju no Olimpiskajām spēlēm.

RĪGA, 10. decembris – Sputnik. "Tribīnes apklust, Olimpiskās spēles ir garām..." Aleksandras Pahmutovas gaišo skumju pārpilnā dziesma Ļeva Ļeščenko izpildījumā, kas pirmo reizi izskanēja 1980.gada vasaras Olimpisko spēļu slēgšanas ceremonijā Maskavā, šodien atkal neviļus ieskanējās prātā.

Diemžēl iemesls ir ļoti skumjš visai Krievijai. Pasaules Antidopinga aģentūra nolēmusi atstādināt Krievijas sportistus no dalības Olimpiskajās spēlēs uz 4 gadiem. Organizācija nolēmusi, ka tuvākajās Olimpiskajās un Paralimpiskajās spēlēs, kā arī pasaules čempionātos tikai "tīros" atlētus no Krievijas, kuri tajos piedalīsies neitrālā statusā – bez valsts karoga un himnas.

Конгресс ВАДА - Sputnik Latvija
WADA uz četriem gadiem atstādināja KF no starptautiskām sacensībām

Tātad Olimpiskās spēles Krievijai ir beigušās, pat nesākoties. Neviens nākamgad neredzēs arēnās Krievijas karogus, neviens neizdzirdēs Krievijas himnu pēc triumfa vieglatlētikā vai citos sporta veidos. Škiet, nu jau ar to var samierināties.

Par to, kādas emocijas par WADA lēmumu radušās slaveniem pagātnes un tagadnes sportistiem – Sputnik materiālā.

Padomju grieķu-romiešu stila cīkstonis, 1988.gada olimpiskais čempions, Krievijas Cīņas sporta federācijas prezidents Mihails Mamiašvili pēc Sputnik Gruzija korespondenta uzdotā jautājuma, šķiet, dažas sekundes, meklēja īstos vārdus – tie vajadzīgi ne tikai daudzajiem preses pārstāvjiem, - daudz svarīgāki tie ir sportistiem, kam atņemta iespēja atklāti lepoties ar savu karogu un valsti.

"Pagaidām nezinu, ko teikt sportistiem. Skaidrs, ka bija bažīgas priekšnojautas, tomēr kaut kur vēl bija cerība, ka viss būs labi. Tāpēc, ka pārsvarā mēs pilnībām atbildām tiem kritērijiem un uzdevumiem. Visa mūsu sporta vēsture liecina, ka mēs esam tāli no kaut kādiem sistemātiskiem pārkāpumiem. Tas ir atsevišķs, ārkārtīgi rets gadījums," apliecināja Mamiašvili.

Padomju sporta leģenda nespēja slēpt vilšanos par faktu, ka WADA nav pievērsusi nekādu uzmanību Krievijas konsekventajam darbam dopinga profilakses jomā.

© Sputnik / Александр Натрускин / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Brīvās cīņas federācijas prezidents Mihails Mamiašvili
Muļķīgs lēmums, taču jāiet līdz galam: sporta leģendas par WADA lēmumu  - Sputnik Latvija
Krievijas Brīvās cīņas federācijas prezidents Mihails Mamiašvili

"Pēc notikumiem pirms četriem gadiem, pēc valsts prezidenta paziņojumiem, sistēma tika pārkāpta. Tika sperti nebijuši soļi, lai nepieļautu dopingu. Bija dažadi semināri, iesaistījās tiesībsargājošās struktūras. Tur bija vesels pasākumu komplekss, ar ko nodarbojamies ik dienas. Diemžēl neviens to nevēlējās redzēt," piebilda Mamiašvili.

Viņa kolēģis Umars Kremļovs, tadžiks, Krievijas Boksa federācijas ģenerālsekretārs, savos vērtējumos bija tiešāks.

"Man šķiet, tas, protams, ir muļķīgs lēmums. Kāds sakars valstij ar dažām personām, kas bija vainīgas. Ļoti nepareizs lēmums, kas jāapstrīd tiesā un jāpierāda sava taisnība," kategoriski paziņoja Kremļovs.

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Boksa federācijas ģenerālsekretārs, EUBC pirmais viceprezidents, AIBA izpildkomitejas loceklis Umars Kremļovs
Muļķīgs lēmums, taču jāiet līdz galam: sporta leģendas par WADA lēmumu  - Sputnik Latvija
Krievijas Boksa federācijas ģenerālsekretārs, EUBC pirmais viceprezidents, AIBA izpildkomitejas loceklis Umars Kremļovs

Savukārt sportistiem, kuri zaudējuši iespēju piedalīties sacensībās ar savas valsts karogu, speciālists ieteica nezaudēt cīņassparu.

"Sportistiem jānovēl nezaudēt cīņas sparu un iet uz priekšu, jo viņi ar to nav saistīti. Tīrajiem sportistiem ir jāpiedalās. Esmu runājis ar saviem puišiem, un viņi teica, ka bez karoga un himnas nebrauks. Runāsim vēl," piebilda Kremļovs.

Padomju futbolists Gurams Adžojevs no Tbilisi nespēja atrast vārdus, lai aprakstītu, kas notiek viņa sirdī pēc WADA lēmuma.

© Sputnik / Андрей Варенков / Pāriet pie mediju bankasPadomju futbolists Gurams Adžojevs
Muļķīgs lēmums, taču jāiet līdz galam: sporta leģendas par WADA lēmumu  - Sputnik Latvija
Padomju futbolists Gurams Adžojevs

"Diemžēl nevaru pat neko pateikt. Tas neder nekur. Sportists tam gatavojas visu mūžu, un te viņu atstādina. Tas ir milzīgs trieciens, ļoti smagi," īsi teica Adžojevs.

Sputnik Armēnija korespondentam izdevās piezvanīt arī tagadējai Krievijas izlases sportistei Janai Jegorjanai no Erevānas. Divkārtējās olimpiskās čempiones balsī bija jūtama pārliecība un profesionālas dusmas. Nekādu emociju vai sašutuma izpausmju.

© Sputnik / Артур Лебедев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas izlases paukošanā locekle Jana Jegorjana
Muļķīgs lēmums, taču jāiet līdz galam: sporta leģendas par WADA lēmumu  - Sputnik Latvija
Krievijas izlases paukošanā locekle Jana Jegorjana

"Ko darīt sportistiem? Strādāt un trenēties, lai pienācīgi uzstātos Olimpiskajās spēlēs. Ko lai saka, lēmums jau ir pieņemts, vairs nav nekādas jēgas to apspriest. Galvenais uzdevums – parādīt, ko spējam," teica Jegorjana.

Krievijas slēpošanas sacensību federācijas vadītāja Jeļena Vjalbe piekrita Janai Jegorjanai un pauda pārliecību, ka rokas nolaist nedrīkst.

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Slēpošanas federācijas (FLGR) prezidente Jeļena Vjalbe
Muļķīgs lēmums, taču jāiet līdz galam: sporta leģendas par WADA lēmumu  - Sputnik Latvija
Krievijas Slēpošanas federācijas (FLGR) prezidente Jeļena Vjalbe

"Viennozīmīgi, rokas nolaist nedrīkt. Ir jāiet līdz galam. Nedrīkst tā izrīkoties ar sportistu likteņiem, kam ar to visu nav ne mazākā sakara," paziņoja Vjalbe.

Krievijas Biatlonistu savienības prezidents, agrākais baltkrievu biatlonists Vladimirs Dračovs jau skatās nākotnē un spriež par kritērijiem, ar kādiem nākamajās Olimpiskajās spēlēs tiks pielaisti "tīrie" sportisti.

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Biatlonistu savienības prezidents Vladimirs Dračovs
Muļķīgs lēmums, taču jāiet līdz galam: sporta leģendas par WADA lēmumu  - Sputnik Latvija
Krievijas Biatlonistu savienības prezidents Vladimirs Dračovs

"Informācija mūsu biatlonam ir negatīva. Taču vēl jāskatās, kā taps dalībnieku saraksti. Tad jau viņiem vajag kaut kādus noteikums uzrakstīt. Lai mēs saprastu šos noteikumus. Mums tas ir vissvarīgākais. Mums taču vajag gatavoties. Lai neiznāktu kā Phjončhanā," teica Dračovs.

WADA lēmums stāsies spēkā pēc 21 dienas vai pēc apelācijas izskatīšanas Sporta arbitrāžas tiesā. Tagad Krievijas sportistu liktenis būs atkarīgs ne tikdaudz no viņu profesionālajiem sasniegumiem, cik no juristu un sporta amatpersonu cīņas. Un tam diemžēl ir visai pastarpināts sakars ar sportu.

Ziņu lente
0