Sacīkstes ar Lietuvu: Latvija un Igaunija grasās uzbūvēt vēja parku Rīgas jūras līcī

© Sputnik / Алексей ПавлишакВетрогенераторы
Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc tam, kad kļuva zināms, ka Lietuva grasās uzbūvēt vēja ģeneratoru parku Baltijas jūrā, Latvija un Igaunija nolēma neatpalikt un arī sāka izstrādāt kopēja vēja parka būvniecības projektu Rīgas jūras līcī.

RĪGA, 8. decembris – Sputnik. Ekonomikas ministra padomniece Beata Jonite paziņoja, ka Latvijas un Igaunijas plānos ir kopēja vēja ģeneratoru parka būvniecības projekts Rīgas jūras līcī, raksta jauns.lv. Pēc viņas sacītā, šis projekts veicinās valstu enerģētisko neatkarību.

Vēja parka būvniecība jau tika apspriesta piektdien, 6. decembrī, Latvijas ekonomikas ministrs Ralfa Nemiro tikšanās laikā ar Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministru Tāvi Āsu.

Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
OIK komisija: neviens nav pārbaudījis koģenerācijas stacijas

Latvijas ministrs norādīja, ka Latvijas un Igaunijas vēja ģeneratoru parka būvniecība kļūs par būtisku soli, sniegs ekonomiskas priekšrocības un, diversificējot piegādes avotus, nesīs nenovērtējumu ieguldījumu Latvijas un Igaunijas enerģētiskajai drošībai.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka par pirmo Baltijas valsti, kura uzbūvēs Baltijas jūrā vēja parku, varētu kļūt Lietuva. Tā jauda sastādīs 3,35 GW, kas ir rekordliels rādītājs.

Vispiemērotākā vieta šādam kompleksam, pēc zinātnieku domām, kuri veica pētījumu pēc Lietuvas Enerģētikas ministrijas pasūtījuma, atrodas 30 km attālumā no piekrastes blakus Sventājas ciemam valsts rietumdaļā, kas ir 62 kilometru attālumā no Liepājas.

Šobrīd 3,35 GW jauda ir maksimāli iespējamā šādam projektam, taču precīzi turbīnu dati būs zināmi vēlāk, kad tiks noteikta infrastruktūra un finanšu ieguldījumi.

Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Trešajai daļai "zaļās" enerģijas ražotāju atņēma valsts atbalstu

Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns paziņoja, ka jūras vējš ir viens no perspektīvākajiem un efektīvākajiem atjaunojamajiem resursiem, daudzām valstīm ir interesanta šādu projektu attīstība, tādēļ ir svarīgi maksimāli izmantot Baltijas jūras potenciālu.

Ministrija apgalvo, ka līdz 2020. gada beigām valdībai ir jāpieņem lēmums par vēju enerģētikas attīstību Baltijas jūrā.

Labvēlīga lēmuma pieņemšanas un visu faktoru izvērtēšanas gadījumā, izsoles varētu tikt pieteiktas 2022. gadā. Savukārt pēc visdrosmīgākajām prognozēm līdz 2030. gadam vēja ģeneratori varēs uzsākt elektroenerģijas ražošanu Baltijas jūrā.

Ziņu lente
0