"Latvijas Pasta" ziņas: Londona pielīdzināta Ukrainai un citi Jaungada jaunumi

© Sputnik / Sergey MelkonovРождественский киоск "Почты Латвии" на Домской площади
Рождественский киоск Почты Латвии на Домской площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kādi jaunievedumi no nākamā gada gaida "Latvijas Pasta" klientus, cik maksās vēstules un sīkpakas, kādas būs nianses pensiju saņemšanai mājās.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. AS "Latvijas Pasts" jau brīdinājis: no nākamā gada gaidāmas izmaiņas pasta sūtījumos, turklāt lūdz savlaicīgi parūpēties par dāvanu un apsveikumu sūtījumiem – visa pasaulē jau iestājies Ziemassvētku pasta kolapss, stāsta avīze "Segodņa".

Klientiem sola vienkāršot dzīvi

28. oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi AS "Latvijas Pasts" jaunos tarifus. Tūlīt jāpiebilst, ka klientiem tagad būs vienkāršāk orientēties cenās.

Латвийская почта - Sputnik Latvija
"Tiešām tas ir Latvijas pasts?": latvietis sašutis par krievu izdevumu skaitu abonēšanai

Patiešām, agrāk bija ļoti sarežģīti aprēķināt, cik maksās sūtījums – saraksts ar 240 pozīcijām bieži iedzina sūtītāju strupceļā. Nevar taču vienā rāvienā pat saprast – tev ir bandrole, sīkpaka vai vienkārši paka, kur nu vēl izraudzīties piegādes klasi – A vai B?

Nākotnē situāciju sola labot – no 1. janvāra pastā būs tikai vēstules (arī pasta atklātnes un pavisam mazas paciņas) un pakas.

Tagad būs atceltas arī piegādes klases – visi sūtījumi būs prioritāri, tos būs jāpiegādā nākamajā darba dienā.

Tarifu ietekmēs sūtījuma svars, tips – ierakstīts vai apdrošināts, un piegādes ģeogrāfiskā zona.

Starp citu, jo populārāka ir sūtījumu zona, jo mazāka piegādes pašizmaksa, tātad arī tarifs būs zemāks.

Vēstules kļūs dārgākas

Jaunie tarifi paredz lielākas cenas vēstuļu piegādei, toties citu pakalpojumu izmaksas saruks.

Два немецких почтальона из самой северной и самой южной точек Германии доставляют почту в Греде, Германия - Sputnik Latvija
Latvijā mainīsies sūtījumu saņemšanas kārtība no trešajām valstīm

Piemēram, vienkāršas, līdz 20 gramus smagas A klases vēstules nosūtīšana maksās 1 eiro (līdz šim – 0,57 eiro). Toties iekšzemes pasta sūtījumi, kuru svars nepārsniedz 15 kg, kļūs lētāki no 11,23 līdz 8,04 eiro, bet apdrošinātu 50-100 g smagu sīkpaku būs iespējams nosūtīt par 1,91 eiro tagadējo 3,56 eiro vietā.

Ierakstītas vēstules nosūtīšana Latvijā izmaksās 1,89 eiro tagadējo 2,46 vietā.

Pakas sūtījums Latvijā (līdz 5 kg) maksās 4,74 eiro tagadējo 5,73 vietā.

Londonas cena pieaugs

Atlaides paredzētas, ja pats noformējat sūtījumu internetā.

Ierakstītus un apdrošinātus sūtījumus var noformēt lētāk, ka klients tos reģistrē patstāvīgi – par ierakstītu sūtījumu būs jāmaksā 44 centi, par apdrošinātu – 46 centi.

Būs vieglāk aprēķināt izmaksas, jo izceltas piecas svara kategorijas (zem 20 g, 100 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, kā arī par katru papildu kilogramu – fiksēta cena).

Par ārvalstu sūtījumiem. Vēstule vai atklātne uz Lielbritāniju izmaksās 1,42 eiro (agrāk 0,78 eiro), ierakstīta vēstule uz Zviedriju — 3,69. Ierakstīta un apdrošināta vēstule uz Īriju – 2,56 eiro.

Lielbritānija un Ukraina iekļautas trešajā ģeogrāfiskajā grupā. 1 kg sūtījuma — 18,04 vai 17,86 ar atlaidi. Katrs liekais kilograms izmaksās 3,65 eiro.

Kas notiks ar pensiju piegādi

Tarifu pieaugums skāris arī ļoti sāpīgu tēmu: bija plānots, ka no 2020. gada pensiju, pabalstu un citu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izmaksu piegādes maksa dzīves vietā sasniegs 4,88 eiro – divreiz vairāk nekā tagad. Bez tam, izskanēja, ka no 2021. gada šis pakalpojums izmaksās jau 5,28 eiro. Tas nopietni ietekmētu neaizsargātākos iedzīvotājus, jo šogad VSAA pabalstus un pensijas mājās saņēma 77,2 tūkstoši cilvēku.

Почта Латвии - Sputnik Latvija
Jāpasteidzas: tiks ieviests jauns nodoklis pasta sūtījumiem

Kā jau bija domājams, pasta alkatība radīja iedzīvotāju sašutumu, jaunievedumus negatīvi novērtēja arī virkne politiķu. Galu galā līdzekļus pensiju piegādes pakalpojumu izmaksu kompensācijai nācās steigšus meklēt Labklājības ministrijas budžetā.

Rezultātā pabalstu un pensiju piegādes izmaksas dzīvesvietā 2020. gadā nemainīsies – to jau oficiāli paziņoja VSAA preses sekretāre Iveta Daine.

Arī turpmāk pensijas un pabalstus piegādās "Latvijas Pasts", piegādes maksa joprojām būs 2,39 eiro. Tiesa, nevienam nav zināms, kas notiks pēc gada.

Ziņu lente
0