Lietuvas tiesībsargs pastāstīja par aizturēšanu lidostā

© Sputnik / Андрей БогдановЛитовский правозащитник, председатель "Социалистического народного фронта" Литвы Гедрюс Грабаускас
Литовский правозащитник, председатель Социалистического народного фронта Литвы Гедрюс Грабаускас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas tiesībsargs Ģiedris Grabausks pārmeklēts Viļņas lidostā pēc ierašanās no ANO foruma mazākumtautību jautājumos, kurā viņš informēja par politisko vajāšanu Baltijas valstīs.

RĪGA, 4. decembris – Sputnik. Lietuvas tiesībsargs, "Sociālistiskās tautas frontes" priekšsēdētājs Ģiedris Grabausks aizturēts un pārmeklēts Viļņas starptautiskajā lidostā pēc iebraukšanas no Ženēvas, kur viņš piedalījās minoritāšu jautājumiem veltītajā ANO forumā. Intervijā Sputnik Lietuva Grabausks pastāstīja par aizturēšanu.

Иосиф Корен - Sputnik Latvija
Korens: Palecki cenšas nobeigt Lietuvas cietumā

"Pasu kontroles laikā Viļņā pasi pārbaudīja ilgi – tas uzreiz radīja satraukumu. Pēc tam sāka kaut kam zvanīt. Uz maniem jautājumiem par to, kas notiek, vispirms neko neatbildēja, pēc tam paziņoja, ka esot problēmas un vajagot iet kopā ar viņiem. Mani aizveda uz dienesta telpu, sāka fotografēt, pēc viņu vārdiem – personības identifikācijai. Turklāt sāka pārbaudīt mantas, it kā pēc likuma. Pēc tam ieslēdza mani tajā telpā. Kamēr gaidīju, pa telefonu paspēju paziņot, kas notiek. Pēc kāda laika mani atlaida," pastāstīja Grabausks.

Pārmeklēšanu Viļņas lidostā tiesībsargs skaidroja ar darbu diskusijā "Krievvalodīgie Baltijā un Ukrainā: mazākumtautību diskriminācija" ANO forumā.

"Kā noprotu, cilvēkus iekļauj kaut kādos melnajos sarakstos un pret viņiem sākas spiediens. Forumā es stāstīju par politisko vajāšanu Baltijā, par rusofobijas kurināšanu, par Aļģirda Palecka lietu, par savu krimināllietu, par Vjačeslava Titova vajāšanu, par antisemītisma izpausmēm. Es runāju par reāliem faktiem un ceru uz ANO pārstāvju reakciju. Tādas diskusijas ir nepieciešamas – sēdē bija liels skaits cilvēku, bija svarīgi atklāt viņiem šo informāciju," norādīja Grabausks.

Oktobrī Grabauska dzīvoklī notika kratīšana pēc viņa domubiedra, "Sociālistiskās tautas frontes" bijušā līdera Palecka aresta – viņš aizturēts vairāk nekā pirms gada aizdomās "par spiegošanu Krievijas labā" un līdz šim vēl ir arestēts. Lietuvas specdienesti ziņoja, ka esot atklājuši "spiegu tīklu", kas it kā vācis informāciju "par labu KF": aizdomās tiek turēts pats Paleckis un seši viņa domubiedri.

Солидарность по-европейски: как прошли пикеты в поддержку Палецкиса - YouTube - Sputnik Latvija
Video
Kā Latvijā un citās valstīs notika piketi Palecka atbalstam

Paleckis jau vairākkārt norādījis, ka ir nevainīgs. Lietuvas varasiestāžu darbības viņš uzskata par atriebību pēc sabiedriskā darbinieka intereses par notikumiem pie Viļņas televīzijas torņa 1991.gada 13.janvārī, kā arī par komunikācijām ar krieviem.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova akcentēja, ka Lietuva demonstrē atkāpšanos, iespējams, pat atteikšanos no demokrātiskajām vērtībām, ko tā slavējusi, iestājoties Eiropas Savienībā un NATO.

Ziņu lente
0