"Kur esam? Krievijā?" publiciste sašutusi par pareizticīgo baznīcu Jūrmalā

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге состоялась встреча чудотворной Курской-Коренной иконы Пресвятой Богородицы "Знамение"
В Риге состоялась встреча чудотворной Курской-Коренной иконы Пресвятой Богородицы Знамение - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazīstamās latviešu publicistes Elitas Veidemanes sašutumu izraisījusi pareizticīgā baznīca Jūrmalā – žurnāliste uzskata, ka "daudzkrāsu būvei" nav vietas pilsētas centrā.

RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Kazaņas Dievmātes ikonas pareizticīgo baznīcas būvdarbi Dzintaros tuvojas beigām. Jaunā baznīca tiek būvēta vēsturiskās ēkas vietā – 1895.gadā par baznīcēnu ziedojumiem celtā baznīca tika nojaukta 1962.gadā.

Taču šis fakts līdz sirds dziļumiem sarūgtinājis pazīstamo latviešu publicisti Elitu Veidemani. Acīmredzot, viņai šķiet, ka tādas baznīcas Latvijai nav piemērotas.

"Šodien gaismā pabraucu garām pareizticīgo baznīcas jaunbūvei Jūrmalā, Jomas ielas galā. Kā liela un bezgaumīga sviesta torte šī daudzkrāsu būve atrodas pašā pilsētas centrā. kur esam? Krievijā?" savu sašutumu Twitter tīklā izklāstīja nacionālpatriote.

Tomēr publicistes lasītāju domas dalījās: dažs piekrita, ka Latvijā jau bez pareizticīgo baznīcām esot papilnam krievu, citu pārsteidza patriotes tumsonība, jo pie pareizticīgo baznīcas pieder arī liels skaits latviešu.

"Pareizticīgie ir tikai Krievijā? Skaista baznīca. Pamestas teritorijas vietā. Kas jums traucēja šo zemi iegādāties un uzbūvēt Rimi vai Maxima X?" sarkastiski apjautājās apmeklētājs ar lietotājvārdu zvejnieka_dels.

"Vai Pareizticīgo dievnami ir tikai Krievijā?" neizpratnē vaicāja arī lasītāja krejumssaldais un piebilda: "Turklāt tur pareizticīgo baznīca ir atradusies vēsturiski no 1896.-1962. gadam. No Jums, Elita, šādu attieksmi, nebiju gaidījusi. Likāties inteliğenta un zinoša žurnāliste. Lai veicas jaunus "noziegumus" atklājot."

Nacionālistiskā žurnāliste mēģināja taisnoties, sak, pret pareizticīgajiem viņai iebildumu neesot, tikai pret baznīcas bezgaumīgo ārieni, un viņai ir tiesības uz savu viedokli.

"Tikai nesāciet raudāt. Tur kādreiz atradās pavisam maza koka baznīciņa. Varu pat lekciju par to jums nolasīt. Kur jūs saskatījāt noziegumu? Es runāju par bezgaumīgu sviesta torti, kas sliesies augstāk par priedēm," uzstāja Veidemane.

Tomēr daudzi komentētāju vidū atbalstīja latviešu inteliģences spilgtās priekšstāves noskaņojumu un piekrita – "Krievi nāk".

"Vai tad Jūrmalā trūkst krievu? Domāju, ka vairākumā. Ko tad brīnīties?" konstatēja Eriks.

"Krievijā. Krievu skolas, krievu bērnudārzi, krievu baznīcas. Daugavgrīvā arī tak uzslēja. Un ne jau uz bijušās pamatiem un vietā," rakstīja lietotājs Nekur neVilks.

Citi gan mēģināja mierināt nacionālpatriotus – drīz vien pareizticīgās baznīcas vietā var parādīties mošeja.

"Nav tik traki, pareizticīgo baznīcas vēlāk būs viegli transformēt par mošejām," ir pārliecināts Vito Vilks.

"Drīz būs arī mošejas. Pēc tam par pareizticīgajiem Jums būs liels prieks!" uzskata Ģirts Birziņš.

Atzīmēsim, ka Kazaņas Dievmātes ikonas pareizticīgo baznīcas būvdarbi Dzintaros sākās 2017.gada maijā – tā kļūs arī par Jūrmalas arhitektūras pieminekli.

Kazaņas Dievmātes ikonas pareizticīgo baznīcas būvdarbi sākās ar lūgšanu krievu un latviešu valodās. Baznīca slejas Jūrmalā, Turaidas ielā 11, līdzās slavenajam globusam. Tā stāvēs XIX gs., būvētās baznīcas vietā, ko ar buldozeriem nojauca 1962.gadā. fotogrāfijas no būvlaukuma liecina, ka darbi tuvojas noslēgumam.

 

 

Ziņu lente
0