Atskaites ir laba lieta, taču haoss ir redzams: eksperts norāda uz kļūmi NATO loģikā

© Sputnik / Alexander NatruskinЗаведующий отделом европейской безопасности Института Европы РАН Дмитрий Данилов
Заведующий отделом европейской безопасности Института Европы РАН Дмитрий Данилов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starp sabiedrotajiem nav vienotības koektīvās drošības panākšanas līdzekļu un metožu jautājumā, neskatoties uz bravūrīgajām oficiālajām atskaitēm, atzīmēja eksperts Dmitrijs Daņilovs.

RĪGA, 3. decembris – Sputnik. Šodien Londonā sāksies NATO samits, kura gaitā plānots atzīmēt alianses 70. jubileju un apspriest izmaiņas militārā bloka stratēģijā.

Starp sabiedrotajiem nav vienotības koektīvās drošības panākšanas līdzekļu un metožu jautājumā, neskatoties uz bravūrīgajām oficiālajām atskaitēm, atzīmēja Krievijas Zinātņu akadēmijas Eiropas institūta Eiropas drošības nodaļas vadītājs, Krievijas ĀM MVSAI profesors Dmitrijs Daņilovs.

"Krievijas jautājums samitā netiks apspriests tieši. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs jau paziņoja, ka šajā ziņā NATO politika saglabāsies: Krievijas apturēšana no vienas puses un dialoga uzturēšana – no otras. Nekas neliecina, ka NATO būtu gatava spert papildu soļus dialoga nostiprināšanai ar Krieviju. Tomēr Krievijas jautājums tiks neizbēgami apspriests citā kontekstā... Runa ir par alianses spēku uzturēt paaugstinātu militāro gatavību austrumu flangā, ziņas par kuru izskanēja pagājušā gada samitā Briselē," pastāstīja Daņilovs.

Pēc eksperta domām, oficiālais vērtējums liecina: NATO šajā virzienā sekmīgi iet uz priekšu.

Рабочий визит президента РФ В. Путина в Японию для участия в саммите Группы двадцати - Sputnik Latvija
Politika
Eksperts par Makrona vēstuli Putinam: Eiropa nevēlas, lai vēsture atkārtojas

"Alianse ziņo, ka iniciatīva "Četrreiz pa 30" realizēta jau par 90%. (Saskaņā ar šo plānu, alianses dalībnieki apņēmušies līdz 2020.gadam sagatavot 30 mehanizētos bataljonus, 30 gaisa eskadriļas un 30 karakuģus, kas gatavi pielietošanai ne vairāk kā 30 dienu laikā – red.) Tomēr galvenais jautājums šeit ir par to, cik lielā mērā tagadējās sabiedroto domstarpības ļaus izpildīt Briselē atklāto stratēģiju. Sapratnes šajā jautājumā nav, alianse cenšas slēpt problēmu. Pēc Stoltenberga vārdiem, pats galvenais ir tas, ka NATO ir monolīta kolektīvās aizsardzības nodrošināšanas centrālā uzdevuma izpildē, un, pēc viņa domām, domstarpības par šī mērķa sasniegšanas metodēm nav tik būtiskas. Taču tieši šeit rodama kļūda loģikā, jo domstarpības par pieņemto lēmumu izpildes līdzekļiem ieguvušas jau stratēģisku raksturu," uzsvēra Daņilovs.

Kā piemēru eksperts minēja Francijas prezidenta Emanuela Makrona nesenos izteikumus par NATO "smadzeņu nāvi" un Turcijas nevēlēšanos atbalstīt NATO izstrādāto Baltijas valstu aizsardzības plānu, ja netiek garantēta alianses dalība Turcijas konfrontācijā ar kurdu pašaizsardzības vienībām.

Diskusija "NATO "pielāgojas jaunajiem draudiem": ko gaidīt no samita Londonā?" notika pirmdien, 2.decembrī starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" multivides preses centrā.

Отчеты отчетами, а раздрай налицо: Данилов указал на сбой в логике НАТО
Ziņu lente
0