Lietuva piešķirs pusotru miljonu eiro uzņēmumiem, kuri rūpējas par ekoloģiju

© Foto : Facebook / Aplinkos ministerijaВырубленный лес в Литве, архивное фото
Вырубленный лес в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrija uzskata, ka īpaši perspektīvs pasākums būs ekoloģiskais marķējums, un gatava piešķirt tā ieviešanai lielākus līdzekļus, nekā, piemēram, tehnoloģiskajam auditam.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Lietuvas Ekonomikas un inovāciju ministrija piešķirs 1,5 miljonus eiro uzņēmumiem, kuri gatavi ieviest novatoriskus risinājumus ekoloģijas saglabāšanai, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz resora preses dienestu.

Saskaņā ar ES ekoloģisko inovāciju indeksu, ekoloģisko tehnoloģiju ieviešanas līmeņa ziņā Lietuva apsteidz Latviju, Igauniju, Poliju un pat attīstīto Beļģiju.

Līdzekļi tiks piešķirti programmas "Eco-inovacijos LT" ietvaros, kam Eiropas Savienība laikā no 2014. Līdz 2020.gadam piešķīrusi 4,34 miljonus eiro.

Pieteikumus finansējumam pieņem Lietuvas Uzņēmējdarbības atbalsta aģentūra līdz 2020.gada 17.februārim vietnēs Esinvesticijos.ltEimin.lrv.ltLVPA.lt.

Ekonomikas un inovāciju viceministre Jekaterina Rojaka pastāstīja, ka Lietuvai ir milzīgs potenciāls izaugsmei.

"Veicinot ekoinovāciju attīstību, valsts palīdzība nav vienīgais stimuls kompānijām – investējot līdzekļus procesos, kuri sargā apkārtējo vidi, bizness kļūst konkurētspējīgāks," viņa teica.

Rojaka atzīmēja, ka dažādi novatoriski risinājumi, kas saistīti ar apkārtējo vidi un ekoloģiju, bieži dāvā biznesam lielākas priekšrocības, nekā tehnoloģiskās inovācijas, ja runa ir par visu ražošanas iekārtu nomaiņu.

Viņa konstatēja, ka starp pieprasītākajiem projektiem ir jaunais ekoloģiskais marķējums. Tas nav obligāts – marķējums ir ražotāju, importētāju vai pārdevēju brīva izvēle. Ekoloģiskās etiķetes palīdz identificēt noteiktiem ekoloģiskajiem standartiem atbilstošas preces.

Европейские флаги перед Европейской комиссией - Sputnik Latvija
Izdevumi bezdarbam un klimatam: ES saskaņots budžets 2020. gadam

Valdība vēlas stimulēt uzņēmumus ieviest netehnoloģiskās inovācijas, piemēram, ekoloģiskā menedžmenta sistēmas, ekoloģisko dizainu un ražošanas tehnoloģiju auditu.

Šīs investīcijas veicina organisko ražošanu, dāvā iespēju izvēlēties un izmantot organiskās izejvielas, kā arī veicina apkārtējai videi un cilvēkiem nekaitīgāku produktu un pakalpojumu sertifikāciju un ekoloģisko marķējumu.

Atzīmēts, ka 1,5 milj. eiro kā neatmaksājamās subsīdijas tiks piešķirti ļoti maziem, maziem un vidējiem uzņēmumem.

Projekta ietvaros pieejamais maksimālais finansējums sastāda 20 tūkstošus eiro ekoloģiskā menedžmenta un ražošanas tehnoloģiskā audita sistēmu ieviešanai.

Projekti, kas popularizē ekodizainu vai ekomarķējumu saņems līdz 30 tūkstošus eiro.

Uzņēmumi var izpildīt arī dubultas vai trīskāršas operācijas ekoloģisko tehnoloģiju ieviešanas ietvaros. Šajā gadījumā paredzēta finansējuma agregācija.

Ziņu lente
0