Cik nacionālo mazākumtautību privātskolu skars valodas reforma

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии
Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopumā izglītības reforma ietekmēs divus ar pusi tūkstošus nacionālo mazākumtautību privātskolu audzēkņus.

RĪGA, 29. novembris – Sputnik. Izglītības reforma, kas paredz, ka vispārējo izglītību privātās mācību iestādēs varēs iegūt tikai valsts valodā, ietekmēs 18 nacionālo mazākumtautību privātskolas, vēsta TVNet.

Latvijas Satversmes tiesa atzinusi par likumīgu pilnu izglītības pāreju uz mācībām latviešu valodā, tostarp arī nacionālo mazākumtautību privātskolās. Saskaņā ar lēmumu, kaut arī grozījumi ierobežo šīs iedzīvotāju grupas tiesības, tas tiek darīts "Latvijas iedzīvotāju vairākuma interešu aizsardzībai".

Президент Балтийского форума Янис Урбанович - Sputnik Latvija
Urbanovičs: Latvijā sākusies krievu nekautrīgas asimilācijas fāze

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotajiem datiem 2018./2019. mācību gada sākumā Latvijā bija reģistrētas 58 privātas vispārējās izglītības iestādes, kuras sniedz pamatizglītības un vidējās izglītības pakalpojumus, un pāreja uz mācībām latviešu valodā ietekmēs trešo daļu no tām.

Desmit skolās no 58 mācību process notiek krievu valodā: Rīgas Tehnolingvistiskā ģimnāzija, vidusskola "Innova" un skola "Templum", skola LATREIA, pamatskola "Maksima", Rīgas ģimnāzija "Maksima", Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolas vidusskola "Premjers", vidusskola "Norma", ebreju vidusskola "Habad" un Rīgas vispārizglītojošā vidusskola "Evrika".

Tāpat Latvijā pastāv astoņas privātskolas, kurās mācības notiek bilingvāli – gan krievu, gan latviešu valodā: pamatskola "Universum", Rīgas 1. privātā tālmācības vidusskola, Rīgas 1. vidusskola, vidusskola RIMS, vispārējās izglītības iestāde "Mīlestības māja", vidusskola "Klasika", "Laisma" un "Citruss", kā arī Eiropas Tālmācības vidusskola.

Saskaņā ar aģentūras LETA aprēķiniem, kopumā izglītības reforma ietekmēs 2 389 skolēnus.

Turklāt Latvijas skolēni varēs turpināt mācības angļu, franču un vācu valodās skolās, kur mācību programma tiek īstenota atbilstoši Izglītības likumā noteiktai procedūrai.

Ziņu lente
0