No tumsas pie brīvības: Mitrofanovs atklāja 5. decembra mītiņa detaļas

© Sputnik / Sergey MelkonovСопредскдатель Русского союза Латвии Мирослав Митрофанов на шествии "Нет реформе" в Риге
Сопредскдатель Русского союза Латвии Мирослав Митрофанов на шествии Нет реформе в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu izglītības aizstāvības akcija 5. decembrī parādīs, ka tauta nav padevusies un turpina uzstāt uz mācībvalodas izvēlēs brīvības Latvijā, uzsvēra Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Krievu skolu aizstāvības štābs kopā ar "Latvijas Krievu savienību" aicināja visus ceturtdien, 5. decembrī, pievienoties mītiņam par izglītības dzimtajā valodā aizstāvību Rīgā. "Latvijas Krievu savienības" līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs pastāstīja Sputnik Latvija, ar ko jaunā akcija atšķiras no iepriekšējām.

"Parasti mēs rīkojam protesta akcijas sestdienās. Šoreiz esam izvēlējušies darbadienu, lai cilvēki varētu pievienoties, ierodoties pulcēšanās vietā pēc darba. Pulcēšanās sāksies pie Izglītības un zinātnes ministrijas plkst. 18:30 un ilgs līdz 19:00. Akcijas dalībnieki bruņosies ar lukturīšiem, ieslēgs telefonu ekrānus, veidojot gaismas plūsmu, lai kliedētu tumsu. Mēs sākam gājienu no "tumsas" ministrijas – Izglītības un zinātnes ministrijas – un iesim pie Brīvības pieminekļa," pateica Mitrofanovs.

Pēc politiķa sacītā, pie Brīvības pieminekļa notiks masveida parakstu vākšana iesniegumam Eiropas Savienības vadībai ar prasību ietekmēt Latvijas varasiestādes krievu izglītības jautājumā.

"Pēc tam šie paraksti tiks pievienoti petīcijai, ko mēs iesniedzam Eiropas Parlamentam. Mūsu mītiņam būs turpinājums strīdu un diskusiju veidā Eiropas Parlamentā. Tāpat mēs gatavojam lielu video uzrunu Eiropas varasiestādēm un masu medijiem. Mums ir ļoti svarīgi parādīt, ka tauta nav padevusies un turpina uzstāt uz mācībvalodas izvēlēs brīvības," paskaidroja Mitrofanovs.

Студенты на лекции - Sputnik Latvija
Eksperts: izglītība krievu valodā bija Latvijas priekšrocība, un tā to ir pazaudējusi

Pērn Latvijā tika pieņemti grozījumi Izglītības likumam, kuri paredz visas vidējās izglītības pāreju uz mācībām latviešu valodā līdz 2021./2022. mācību gadam. Latvijas krievvalodīgie ārkārtīgi negatīvi uztvēra izglītības reformu, valsti pāršalca protestu vilnis.

Krievija vairākkārt piesaistījusi ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesību aizstāvības struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. KF Valsts dome pieņēmusi paziņojumu par ekonomiskajiem pasākumiem attiecībā pret Latviju saistībā ar republikā rosināto izglītības reformu. Maskava apsolīja izdarīt visu no tās atkarīgo krievvalodīgo tiesību ievērošanai Latvijā iegūt izglītību krievu valodā.

Ziņu lente
0