"Labdien, es esmu neviens": zibakcija pēc sižeta par neonacistu sakariem ar NA

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc LTV programmas, kurā Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars jautājumu par NA saikni ar britu neonacistu organizāciju nosauca par neaktuālu un neinteresantu, sociālajos tīklos sākās aktīva saruna par šo notikumu un pat zibakcija.

RĪGA, 27. novembris — Sputnik. Latvijas televīzijas raidījuma "De facto" sižets par Nacionālās apvienības saikni ar neonacistisko organizāciju "National Action" licis pamatus zibakcijai "#EsEsmuNeviens".

Иосиф Корен - Латвийский антифашистский комитет - Sputnik Latvija
Korens: nacionālisti Latvijā audzina jauniešus nacisma garā

"Jūs pašlaik runājat par jautājumu, kas nav aktuāls nevienam citam cilvēkam un nekādā veidā neietekmē politikas procesus. Jums vajadzīgs sižets par neko. Ne es, ne Nacionālās apvienības valde ne zina šo cilvēku, ne ir interese, kā viņš bija ieklīdis Nacionālās apvienības birojā," LTV žurnālistei Olgai Dragiļevai skaidroja Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Jau ziņots, ka skandalozais sižets skāra britu neonacistu organizācijas "National Action" dibinātāja Bendžamina Reimonda vizīti Nacionālās apvienības – toreizējās un tagadējās valdošās koalīcijas locekles birojā 2015. gada pavasarī.

Tomēr Twitter lietotāju viedoklis, šķiet, atšķiras. Viņi pat sāka īstu zibakciju ar tēmturi "#EsEsmuNeviens", demonstrējot, ka ir svarīgi zināt par Nacionālās apvienības sakariem ar neonacistiem, un viņi tos nosoda.

"Dzintara kungs, Jūs sižetā sakāt, ka šis jautājums nav aktuāls nevienam cilvēkam. Labdien, es esmu neviens," Twitter raksta Inese Liepiņa. Viņu atbalstīja liels skaits komentētāju.

"#EsEsmuNeviens ir sižets, kuru varēšu radīt paziņām, kuri netic, ka NA mēdz būt radikāli noskaņoti un 'kāpēc tu par viņiem nebalso, viņi taču cīnās par mūsu valsts vērtībām'. Jā, but what's the price," zibakcijai pievienojās apmeklētājs ar lietotājvārdu cilvēks no Rīgas.

"Tā kā mani tuvinieki ir cietuši gan no komunistu, gan nacistu režīmiem (it kā nacisms vai komunisms būtu kas slikts!), tad man ir tīri akadēmiska interese par atsaldeņiem, kuri domā, ka šādus režīmus vajadzētu atkārtot. #EsEsmuNeviens," teica apmeklētājs Latvietis Vidējais, sarkastiski pārfrāzējot sižeta varoņa Raivja Zeltīša vārdus par fašistiem "it kā tas būtu kas slikts!".

"Paudīšu slidenu #EsEsmuNeviens viedokli, bet aiziet. Nav kauns dumpīgā jaunībā interesēties par radikālām idejām un lasīt divdomīgus avotus. Nav kauns pielaikot uzskatus. Kauns ir no tā neizaugt. Kauns ir neatzīt savas kļūdas. Kauns ir nenosodīt to, kam vairāk nepiekrīti," viedokli pauda blogere Ksenija.

"NA biedri pavadījuši laiku ar galēji labējiem teroristiem. Nav ļoti pārsteidzoši, bet diezgan neomulīgi. #EsEsmuNeviens un mani interesē NA kontakti ar neonacistiem. Zinu, ka tādi ir bijuši ne tikai ar britu, bet arī ukraiņu neonacistiem," vēsta Selma.

Jānis pat publicēja "ukraiņu viesu" fotogrāfiju.

"#EsEsmuNeviens un mani tiešām interesē NA biedru brāļošanās ar neonacistiem," atzīmēja Jānis A.

""Nevienu neinteresējot" šī saistība. #EsEsmuNeviens un gribētu zināt, kāpēc sadarbība ar teroristiskām organizācijām skaitās pieņemama. Jā, teroristiskām, NA brīvi piedēvē šo vārdu cilvēku grupām viņu reliģijas vai ādas krāsas dēļ vien, lai novērstu uzmanību no pašu rīcības," ir pārliecināta Marika.

Vēsturnieks Gustavs Strenga pievērsa uzmanību kādam citam interesantam aspektam – 15. maijam.

"Interesē ne tikai tas, kāpēc NA pinas ar neonacistiem, bet arī kāpēc parlamentā pārstāvēta partija katru gadu svin antikonstitucionālu varas maiņu (15. maiju), kuras rezultātā tika iznīcināta demokrātija Latvijā," lauzīja galvu Gustavs Strenga.

Tiesa, drīz vien diskusijai pievienojās arī liesmaini nacionālpatrioti aizstāvji, kuri pašu sižetu un zibakciju uzskata par izplānotu akciju.

Starp aktīvākajiem bija nacionālradikālisma veterāns Aleksandrs Kiršteins un publicist Elita Veidemane.

"skaidrs, sabiedriskajai TV dots uzdevums medīt "nacistus" iekš NA. bet kāpēc pati NA klusē kā zemi saēdusies? nav komentāru? galva sūnās?" sašutusi Elite Veidemane un aicina NA dot cienīgu atbildi (žurnālistes rakstības īpatnības saglabātas).

"Lai medī, kas tur slikts. Tā muļķe neatšķir fašismu no nacionālsociālisma. Franko Spānija bija 100 pārāka par Latvijā ieceļojošo padomju kolonistu etnisko dzimteni!" savu spriedumu LTV žurnālistei un visiem krievvalodīgajiem izteica Aleksandrs Kiršteins.

Ziņu lente
0