Vienoti par veselību: mediķi aicina iedzīvotājus pievienoties mītiņam

© Sputnik / Андрей ТатарчукАкция протеста медиков у здания Сейма в Риге
Акция протеста медиков у здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunajiem ārstiem atklāti vaicā, kāpēc viņi vēl nav aizbraukuši, māsas kā izzudušu sugu "drīz varēsim ierakstīt Sarkanajā grāmatā", taču mediķi no savām prasībām neatkāpsies un organizēs vēl vienu protesta akciju.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. Ceturtdien, 28. novembrī pl. 11:00 mediķu arodbiedrības rīkos otro protesta akciju, lai paustu neapmierinātību ar valdības atteikšanos pildīt likuma nolikumu nākamgad palielināt mediķu algas par 20%.

Mediķi aicina akcijā piedalīties arī visus iedzīvotājus, kuri ir vienoti par veselību un iestājas par godīgu politiku Latvijā, vēsta lsm.lv.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: veselības sistēmai ir nepieciešams audits

Akciju organizē Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Jauno ārstu asociācija un Latvijas Māsu asociācija, kā arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība.

Pēc mītiņa LVSADA iesniegs Centrālajā vēlēšanu komisijā ierosinājumu rīkot tautas nobalsošanu par 13. Saeimas atsaukšanu. Arodbiedrība pieļāva, ka iniciatīvu būtu iespējams apvienot ar parakstu vākšanas kampaņu, kas jau startējusi 15.novembrī.

"Pieejama un kvalitatīva veselības aprūpe ir viens no valsts stūrakmeņiem. Diemžēl gan veselības aprūpes pieejamības, gan priekšlaicīgas mirstības rādītāji Latvijā ir vieni no sliktākajiem Eiropas Savienībā (ES).

Tajā galvenokārt vainojams trūcīgais valsts finansējums veselības aprūpei," paziņojumā norādīja LVSADA.

Arodbiedrība uzskata, ka Saeimas pieņemtais nākamā gada budžets "paredz turpmākajos gados nevis uzlabot, bet gan pasliktināt valsts finansējumu veselības aprūpei un klaji ignorē arī likumā nostiprinātās garantijas par darba samaksas pieaugumu nozarē". LVSADA uzskata, ka šāda Saeimas rīcība kaitē Latvijas valstij.

"Cinisms un politiskā patvaļa Latvijā ir sasniegusi augstāko punktu, bet plaisa starp varu un tautu jau kļuvusi par teju nepārvaramu aizu. Tāpēc tikai savu kļūdu atzīšana un saprātīga valdības un Saeimas rīcība var atjaunot sociālo taisnīgumu un cilvēku uzticību valstij.

Mēs sagaidām, ka premjerministrs uzņemsies šīs krīzes vadību un valdība izdarīs savu darbu – atradīs nevis vainīgos, bet risinājumu!" paziņojumā medijiem norādīja Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Послеоперационная палата в больнице - Sputnik Latvija
Gaidiet protestus: kā Veselības ministrija izgrozīsies ar mediķu algām

Mediķi atgādināja, ka viena no vidēja termiņa budžeta politikas prioritātēm ir valsts cilvēkkapitāla palielināšana veselības nozarē. Lai to sasniegtu, jāpalielina veselības nozares finansējums. Šim nolūkam nepieciešams izvērtēt budžeta tēriņus vai palielināt budžeta deficītu, uzskata arodbiedrības.

"Tāpat valsts budžeta ieņēmumu palielināšanai nepieciešams īstenot reālu cīņu ar korupciju un būtiski samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru," pausts mediķu paziņojumā.

"Jaunajiem ārstiem nav pieņemama vadošo politiķu arogantā retorika un necienīgā attieksme. Daži no tiem pat atklāti mums jautā, kāpēc mēs nebraucam prom?!

Ziemeļvalstīs, ko tik ļoti patīk piesaukt mūsu tautas priekšstāvjiem, par šādu komunikāciju ar sabiedrību viņiem nāktos samaksāt ar politisko karjeru.

Un ziniet – jaunie ārsti nekur nebrauks, mēs cīnīsimies līdz galam, jo gribam strādāt savā valstī un palīdzēt Latvijas cilvēkiem," uzsvēra Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

"Šķiet, ka politiķi joprojām neapjēdz, kādas dramatiskas sekas veselības aprūpē ir radījuši 30 bezatbildīgas politikas gadi. Māsas kā izzudušu sugu drīz varēsim ierakstīt "Sarkanajā grāmatā"!

Tāpēc otrā protesta akcija pie Saeimas būs otrā iespēja politiķiem apdomāties un sākt rīkoties, jo mediķi un sabiedrība neatkāpsies no savām prasībām," pauda Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska.

Iepriekš vēstīts, ka budžeta izskatīšanas laikā 7. novembrī mediķi organizēja plašu mītiņu ar prasību atrast veselības nozarei solīto finansējumu. Šajā dienā ārsti un māsas visā Latvijā paņēma neapmaksātu brīvdienu, lai parādītu, kas notiks, ja politiķi nemainīs savu pieeju.

Ziņu lente
0