Politika

Meliem īsas kājas: "Attīstībai/Par!" izdomāja, kur saņemt naudu mediķiem

© Sputnik / Андрей ТатарчукАкция протеста медиков у здания Сейма в Риге
Акция протеста медиков у здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nedēļu pēc budžeta apstiprināšanas un parakstu vākšanas par Saeimas atlaišanu sākšanas "Attīstībai/Par!" paziņoja, ka piešķirt mediķiem solīto finansējumu tomēr var – uz deficīta rēķina; vēl vakar šī partijas apvienība balsoja pret papildu naudas meklēšanu.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" aicināja ministru prezidentu un koalīcijas partnerus solītā apjomā finansēt mediķu algu paaugstināšanu, palielinot budžeta deficītu. Attiecīgais paziņojums ir izvietots šī politiskā spēka mājaslapā.

"Latvijas nākotnei daudz lielāki riski izriet no nestabilitātes veselības aprūpes sistēmā nekā no budžeta izdevumu nelielas saprātīgas palielināšanas," teikts "Attīstībai/Par!" vietnē.

Tur atgādināja, ka 20. novembrī Eiropas Komisija ir publicējusi pozitīvu atzinumu par Latvijas budžeta plānu. Pēc "Attīstībai/Par!" domām, pat burtiski ievērojot ES normas, var pieļaut nelielu Latvijas budžeta deficīta palielināšanu, it īpaši ņemot vērā, ka šobrīd tas plānots 0,34% apmērā no IKP. Piedāvātais pasākums palielinās to par aptuveni 0,2% no IKP.

Андрис Америкс на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
Politika
Andris Ameriks: deputāti ar meliem nopirkuši vietas Saeimā

Turklāt Eiropas Komisijas analīzē ir atzīmēts, ka "no visām jomām veselības aprūpei finansējums samazinās visvairāk: par pusprocentu no IKP līdz 3.5% IKP". Kā atzīmēja EK, šīs nozares finansējuma pieaugums, kas norādīts Latvijas budžeta plānā, izteikts nominālajos skaitļos.

"Veselības aprūpēs finansējuma bāze neatspoguļo demogrāfiskās situācijas pasliktināšanos un izmaksu pieaugumu. Tas nostāda veselības aprūpi īpaši nelabvēlīgā situācijā iepretim citām nozarēm budžeta apspriešanā," atgādina "Attīstībai/Par!" Briseles verdiktu.

Partijas apvienība atgādina, ka lielākajā daļā ES valstu gan budžeta deficīts, gan valsts parāda apjoms ir daudzkārt lielāks nekā Latvijā, bet Eiropas Komisija nerosina pret tām nekādas pārkāpumu procedūras. Pēc Eiropas Komisijas aprēķiniem, Latvijas budžeta deficīts (0,6% IKP) ir zemāks nekā vidēji eirozonā (0,8%). Latvijas valsts parāds (36% IKP) ir otrs zemākais eirozonā, tas ir divreiz mazāks par vidējo (86% no IKP). Latvijas budžeta deficīts ir divreiz mazāks nekā Beļģijā, Spānijā, Francijā, Itālijā, Somijā un Slovākijā.

"Ieguldījumi veselības aprūpē atmaksāsies cilvēku ražīgākā darbā un ilgākā mūžā jau tuvākajā nākotnē," paziņoja veselības aizsardzības ministre, "Attīstībai/Par!" valdes locekle Ilze Viņķele.

Viņa uzskata, ka neordināra situācija prasa neordinārus lēmumus.

"Ja Eiropas Komisija saskaņoja Latvijas budžeta izdevumu atkāpi no striktajām taupības normām 2017.-2019. gadā, tad Latvijas valdībai un Saeimai ir jāspēj saskaņot 2020. gada budžets ar mediķu un pacientu pamatotajām gaidām, kas balstītas šīs Saeimas pieņemtajos likumos," uzskata ministre.
Attiecīgi grozījumi par 2020. gada budžeta izdevumu palielināšanu "Attīstībai/Par!" ierosinās izskatīt jau tuvākajā nākotnē.

"Mēs uzskatām, ka veselībai ir jābūt kopīgai visas valdības un sabiedrības prioritātei, nevis vienas partijas vai nozares organizāciju prioritātei. Latvija kā valsts joprojām atvēl nepieņemami maz līdzekļu un uzmanības veselības aprūpei. Mēs joprojām esam viszemākajos rādītājos Eiropā veselības jomā," uzsvēra Viņķele.

Viņa pastāstīja, ka iesniegusi ministru prezidentam reformu plānus veselības jomā, kas pieņemti gan iepriekšējā valdībā, gan arī izstrādāti Krišjāņa Kariņa valdībā.

"Man ir pamats optimismam, ka mums kopā ar premjeru un kolēģiem valdībā izdosies panākt pozitīvu izrāvienu Latvijas tautas veselības uzlabošanā," norādīja ministre.

Meliem īsas kājas

"Attīstībai/Par!" priekšlikums jau tika pakļauts opozīcijas kritikai.

Kā atgādināja neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko savā Twitter lapā, burtiski vakar, 21. novembrī, Saeimas sēdē "Attīstībai/Par!" balsoja pret opozīcijas ierosinājumu uzdot Ministru kabinetam atrast nepieciešamo finansējumu veselības aprūpes darbinieku algu paaugstināšanai.

"Meliem īsas kājas. Solīt var daudz ko, bet visu parāda balsojums. Vēl vakar tas bija šāds: neaicināsim valdību meklēt līdzekļus likuma izpildei!"

​Iepriekš rakstīts, ka 19. novembrī mediķu arodbiedrības izsludināja jaunas protesta akcijas datumu, kuras laikā viņi  iesniegs CVK savu pieteikumu par parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu. Veselības aprūpes darbinieku organizācijas lūdz prezidentu neizsludināt budžetu un pieprasa veselības ministres Ilzes Viņķeles demisiju.

Ziņu lente
0