Atceres pasākumu vietā protesti: Zolitūdes traģēdijas gadadiena

© Sputnik / Sergey MelkonovМероприятие памяти жертв трагедии в Золитуде
Мероприятие памяти жертв трагедии в Золитуде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2013. gada 21. novembrī notika Zolitūdes traģēdija, pēc sešiem gadiem joprojām nav paziņoti spriedumi lielveikala Maxima sabrukšanas lietā.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Protestējot pret pārāk ilgo Zolitūdes traģēdijas lietas izskatīšanu tiesā, biedrība "Zolitūde 21.11" šogad nerīkos nekādus traģēdijas upuru atceres pasākumus, paziņoja biedrības pārstāve Regīna Ločmele-Luņova savā sociālo tīklu lapā.

Tā vietā "Zolitūde 21.11" pārstāvji plkst. 17:30 sapulcēsies traģēdijas vietā, visticamāk, ar plakātiem, ko izmantoja protesta akcijas laikā pie Rīgas Pārdaugavas tiesas nama šī gada oktobrī.

"Nekas pa šo mēnesi nav mainījies, nekāda reakcija uz piketu nesekoja. Tiesa atlikta, savukārt tieslietu ministrs mums neko nepaskaidroja," pateica Ločmele-Luņova.

Pēc viņas sacītā, traģēdijas vietā sapulcēsies "tie, kas uzskata to par savu pienākumu". Patlaban publisko amatpersonu starpā par savu klātbūtni biedrību informējuši tikai Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs un vicemēre Anna Vladova.

Pirms mēneša, 21. oktobrī, biedrība pie Pārdaugavas tiesas nama sarīkoja protesta akciju pret lietas izskatīšanas ievilkšanu. Piketētāji turēja plakātus ar uzrakstiem "Cik ilgi mēs gaidīsim spriedumu?", "Seši gadi pagājuši, verdikta nav! Cik ilgi gaidīsim?", "Kad beigsies šī tiesa?" un tā tālāk.

Строительные каски - Sputnik Latvija
Kaimiņš: galvenie noziedznieki Latvijā ir skrūve un dzirkstele

Zolitūdes traģēdija notika 2013. gada 21. novembrī. Lielveikala ēkas sabrukšanas rezultātā bojā gāja 54 cilvēki, vairāki desmiti cieta. Par galveno sabrukšanas versiju tiek uzskatīts celtniecības normu pārkāpums.

Prokuratūra šajā lietā atzina par cietušajiem 263 cilvēkus. Lietas materiāli apkopoti 80 sējumos.

Prokurori ierosināja piespriest brīvības atņemšanu uz laiku no 7,5 līdz 5 gadiem deviņiem apsūdzētajiem, četriem uzņēmumiem nāksies samaksāt naudas sodus.

Brīvības atņemšanu uz septiņiem ar pusi gadiem varētu piespriest būvinženierim Ivaram Sergetam, projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam, arhitektam Andrim Kalinkam un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājam Staņislavam Kumpiņam. Viņi apsūdzēti par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kuras rezultātā sabrukusi ēka un radušās smagas sekas.

Prokurori pieprasīja piecus gadus ilgu cietumsodu Rīgas būvvaldes darbiniekiem: Jānim Balodim, Marikai Treijai un Aijai Meļņikovai, kuri apsūdzēti par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kā rezultātā iestājušās smagas sekas, kā arī SIA "Maxima Latvija" darbiniecei Innai Šuvajevai, kuru apsūdz par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Tāpat prokurori prasa aizliegt visiem apsūdzētajiem pildīt agrākos pienākumus piecu gadu laikā. Sergetam un Gulbim prasītajā cietumsodā tiktu iekļauts jau iepriekš apcietinājumā pavadītais laiks.

Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vakars  - Sputnik Latvija
"Vainīgo nav": Zolitūdes traģēdijā cietusī sašutusi par apsūdzēto liekulību

Prokurori pieprasīja arī piedzīt naudas sodus no juridiskajām personām: no "Re&Re" – 6 000 minimālo mēnešalgu apmērā; no "Kubs" un "CM Consulting" – 200 minimālo mēnešalgu apmērā; no "Maxima Latvija" – 2 000 minimālo mēnešalgu apmērā, jo šis uzņēmums jau pats nācis pretī cietušajiem. Aprēķinot soda naudu, tiks ņemta vērā minimālā mēnešalga valstī uz tiesas sprieduma sastādīšanas brīdi.

Savukārt no būvinženierim Ivaram Sergetam piederošā uzņēmuma "HND grupa" neko piedzīt nav iespējams, jo uzņēmums ir likvidēts šogad 20. jūnijā.

Prokuratūra arī prasa noteikt pienākumu atbildētājiem izmaksāt cietušajiem kompensācijas.

Ziņu lente
0