Latvija piešķirs 34 tūkstošus eiro Ukrainas jūrnieku ārstēšanai

© Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Pāriet pie mediju bankasТри корабля ВМС Украины пересекли российскую границу
Три корабля ВМС Украины пересекли российскую границу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārlietu ministrija lūgs valdību pieņemt lēmumu par 34 186 eiro piešķiršanu ukraiņu jūrnieku – Kerčas šaurumā organizētās provokācijas dalībnieku – rehabilitācijai.

RĪGA, 19. novembris — Sputnik. Latvija uzņems rehabilitācijai Ukrainas jūrniekus, kuri 7. septembrī tika atbrīvoti Krievijas un Ukrainas notiesāto un aizturēto pilsoņu apmaiņas ietvaros. Latvijas Ārlietu ministrija lūgs šiem mērķiem līdzekļus valdībā vairāk nekā 34 tūkstošu eiro apmērā, vēsta Latvijas Avīze.

Избрание меры пресечения задержанным украинским морякам - Sputnik Latvija
Latvija izārstēs Ukrainas kareivjus, kuri organizēja provokāciju Kerčas šaurumā

Latvija uzņems rehabilitācijai 11 Ukrainas jūrniekus, kam ļauts ņemt līdzi vienu ģimenes locekli. Tātad Latvijā ieradīsies 22 cilvēki. Rehabilitācijas programmai plānots iztērēt 34 196 eiro. Latvijas ĀM uzsvēra, ka šie izdevumi atbilst valsts ārpolitiskajām interesēm, kas sniedz humāno palīdzību Ukrainai.

Jūrnieki ieradīsies Latvijā 10. decembrī un uzturēsies rehabilitācijas centrā "Vaivari" Jūrmalā līdz 21.decembrim. Valsts segs transporta izdevumus, ceļu no lidostas Rīga līdz rehabilitācijas centram un atpakaļ, kā arī apdrošināšanas izdevumus.

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada novembrī Krievijas robežsargi aizturēja trīs Ukrainas Jūras spēku kuģus: bruņotos kuterus "Nikopoļ" un "Berdjansk", kā arī velkoni "Jani Kapu" pēc iebrukuma Krievijas teritoriālajos ūdeņos Melnajā jūrā.

Pēc atteikšanās pakļauties likumīgajām prasībām apstāties Krievijas krasta apsardze atklāja uguni pa pārkāpējiem.

Rezultātā peldlīdzekļi tika nogādāti Kerčas ostā, pret to ekipāžām – Ukrainas kara jūrniekiem un UDD darbiniekiem tika ierosināta krimināllieta, un tiesa sankcionēja viņu arestu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins notikušo nosauca par iepriekš izplānotu provokāciju, kas saistīta ar Petro Porošenko zemo reitingu prezidenta vēlēšanu priekšvakarā. Pēc viņa vārdiem, Ukrainas valdība nosūtījusi šos jūrniekus cerībā, ka kāds no viņiem ies bojā, taču, par lielu neapmierinātību Kijevas elitei, tas nav noticis.

2019. gada 7. septembrī arestētie tika nodoti Ukrainai saskaņā ar Maskavas un Kijevas vienošanos par notiesāto un aizturēto personu apmaiņu.

Kā Latvija ārstē Ukrainas kareivjus

Latvija palīdz Ukrainai, uzņemot ārstēšanai konfliktā ievainotos kareivjus. Šī gada jūnijā valdība atbalstīja 45 tūkstošu eiro piešķiršanu no valsts budžeta militārajā konfliktā Ukrainā cietušo rehabilitācijai.

Kopumā patlaban ārstēti 56 Ukrainas karavīri. Kārtējā Ukrainas kareivju grupa noslēdza rehabilitāciju Jūrmalā septembra beigās.

Ukrainas Nacionālās gvardes un bruņoto spēku kareivju bērni saņem no Latvijas dažādas veltes mācību gada sākumā un Ziemassvētku dāvanas. 2017. gada vasarā Ukrainas BS bojāgājušo kareivju bērni ciemojās Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolā Cēsīs.

Украинские военные рядом с реактивной системой залпового огня Град - Sputnik Latvija
Lai nezaudētu motivāciju: Latvija gatavo ukraiņu karavīrus nosūtīšanai uz Donbasu

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas tautas republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO dati liecina, ka konfliktā gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku. Jautājums par situācijas noregulēšanu Donbasā tiek apspriests, tostarp arī Minskā, kontaktu grupas apspriedēs, kura kopš 2014. gada pieņēmusi jau trīs dokumentus, kuri reglamentē pasākumus konflikta deeskalācijai. Taču arī pēc pamiera vienošanās konflikta pušu starpā turpinās apšaudes.

Ziņu lente
0