Igaunija saņems no Eiropas lielāku naudu kosmosam

© Foto : Facebook / Alexander GerstУраган "Флоренс", сфотографированный астронавтом Александром Герстом с МКС
Ураган Флоренс, сфотографированный астронавтом Александром Герстом с МКС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Kosmosa aģentūras līdzekļi ir lieliska iespēja zinātniekiem un uzņēmumiem piedalīties musdienīgos pētījumos, uzskata Igaunijas ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministrs Kajmars Keru.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Igaunijas uzņēmēji un zinātniskās organizācijas laika periodā no 2019. līdz 2024.gadam saņems papildu līdzekļus – 3 miljonus eiro ar kosmosu saistītiem projektiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Piektdien,  15.novembrī tika parakstīts jauns līgums starp Igaunijas Ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministriju un Eiropas Kosmosa aģentūru (ESA). No Igaunijas puses dokumentu parakstīja ministrs Kajmars Keru, no ESA – ģenerāldirektors Jans Verners, informēja portāls ERR

Пуск ракеты-носителя Союз-ФГ с транспортным пилотируемым кораблем Союз МС с космодрома Байконур - Sputnik Latvija
Sadarbība turpināsies: Eiropa tomēr apgūs kosmosu ar Krievijas "Sojuz"

Pagarināts uz 9 gadiem arī ESA jaunā locekļa statusa periods Igaunijai – līdz 2024.gadam. uzsvērts, ka šīs izmaiņas nekādi neietekmēs Igaunijas iemaksas organizcijas budžetā, bet visi ESA budžetā iemaksātie līdzekļi jau atgriezušies kā dažādi zinātniskie ražošanas projekti.

Ministrs Keru pastāstīja, ka ar ESA projektu palīdzību Igaunija varēs izstrādāt un izmantot mūsdienīgas inovācijas, turklāt tā ir lieliska iespēja zinātniekiem un uzņēmumiem piedalīties musdienīgos pētījumos.

Keru norādīja, ka lielākā daļa prezentēto projektu pieder pie kosmisko tehnoloģiju attīstības Zemes tālvadības zondēšanas mērķiem.

Eiropas Kosmosa aģentūra (European Space Agency, ESA) ir starptautiska organizācija, dibināta 1975.gadā kosmosa pētījumiem. ESA veido 22 valstis – pastāvīgie locekļi, dažos projektos piedalās arī Kanāda. Starp ESA galvenajiem projektiem ir "Arian" — nesējraķešu saime, "Hubble" — automātiskā observtorija Zemes orbītā, "SpaceLab" — kosmiskā laboratorija, ATV — automātiskais kravas kuģis, automātiskās kosmosa stacijas uz Mēnesi, Venēru, Marsu utt.

Kosmiskā kompleksa ExoMars 2020 desanta modulis - Sputnik Latvija
Kosmiskās sacensības: Krievija un ES izsēdīsies uz Marsa pirms ASV

Organizācijas galvenā mītne atrodas Parīzē. Tās apgrozījums 2016.gadā sasniedza 5,25 miljardus eiro.

2017.gada jūnijā Tallinā pirmo reizi notika Eiropas starpparlamentu kosmosa konferences (EISC) sēde. Šī organizācija apvieno Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentus un Eiropas kosmosa aģentūru. Igaunijas pārstāvniecības EISC vadītāja Līza Ovīra pastāstīja, ka vietējie uzņēmēji un zinātnieki jau pierādījuši savu kompetenci kosmosa nozarē, pildot ESA pasūtījumus. "Abas puses vienprātīgi sadarbojas, lai izstrādātu ar kosmosu saistītus risinājumus un vairāk izmantotu tos ikdienas dzīvē," viņa atzīmēja.

Tāpat Igaunija atbalsta grozījumus ar kosmosa apgūšanu saistītajās ANO galvenajās konvencijās, jo tās pieņemtas un apstiprinātas vairāk nekā pirms 50 gadiem. Toreiz kosmosā izgājušas bija tiki lielvalstis, atzīmēja Igaunijas parlaments, taču jāņem vērā arī nelielo valstu viedoklis.

Ziņu lente
0