Migranti no Austrumeiropas sūdzas par vergu darbu Lielbritānijā

© Sputnik / Sergey MelkonovМедсестры готовят материалы для операции
Медсестры готовят материалы для операции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā izplatītā personāla nomas prakse ved pie strādnieku no Austrumeiropas ekspluatācijas.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Šoruden migranti Lielbritānijā aktīvi uzstājas pret ekspluatāciju darba vietā, vēsta The Independent.

Apkopēji, produktu piegādātāji, nesēji, parku uzraudzītāji un apsargi cenšas cīnīties ar saviem darba devējiem, pieprasot oficiālu iekārtošanu darbā, slimības lapu apmaksu un darba algas pielikumu.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
Lepojaties ar kebabiem, latvieši? Dombrava atkal cilā problēmu, kas "slīcina" Latviju

Citu valstu iedzīvotāji, kuri atbraukuši peļņas nolūkos uz Lielbritāniju, izrādās bez ikgadēja apmaksāta atvaļinājuma un pastāvīgi tiek pakļauti diskriminācijai no sabiedrības un savas vadības puses. Viņi pastāvīgi pārstrādājas, kamēr nenonāk viena soļa attālumā no nokļūšanas slimnīcā. Tāpat viņu veselību pastāvīgi apdraud negodprātīgi darba devēji, kuri neievēro visas iespējamās darba drošības normas.

Vasarā piketā pret sliktiem darba apstākļiem izgāja parku uzraugi, oktobra beigās – kafejnīcu darbinieki, kuri strādā pie liela produktu piegādātāja, arī izgāja protesta akcijā.  Turklāt vairāk nekā simts apkopēju, ēdiena piegādātāju un nesēju, kuri strādā Svētās Marijas slimnīcā, pieprasīja tiešu nodarbināšanu slimnīcā un pilnu vienlīdzību algās un darba nosacījumos ar citiem iestādes darbiniekiem.

Visus vieno viena lieta – viņus nav noalgojis viņu darba devējs, bet gan lielas starptautiskas korporācijas, kuras pēcāk pārdod viņu pakalpojumus.

Visus migrantus aizsūtīt atpakaļ

Neraugoties uz to, ka protestētāji atrod ārstu, medmāsu un sabiedrības līdzjūtību, Nacionālā veselības dienesta vadība nesteidz kaut ko mainīt.

Sarunā ar The Independent migranti paziņoja, ka viņiem ir aizliegt ieiet ēdnīcās un personāla telpās, savukārt viens un tas pats formastērps tiek piedāvāts gan vīriešiem, gan arī sievietēm. Turklāt Sodexo nenodrošina viņiem paredzētās potes, kaut gan līgumā šis pienākums ir noteikts. Taču arī tas vēl nav viss: pēc migrantu teiktā, slimnīcā zeļ un plaukts bulings, nacionālo minoritāšu un invalīdu diskriminācija.

Люди держат связанные флаги Польши и Украины в Варшаве - Sputnik Latvija
Polijas uzņēmuma īpašniece izmetusi uz ielas mirstošu viesstrādnieku

Pēc Lietuvas pilsones Loretas sacītā, darbiniekiem neoficiāli paziņojuši, ka "visiem, kas nāk no Austrumeiropas, jābūt aizsūtītiem atpakaļ, jo viņi ir skandālisti". Viņas kolēģe Vitālija, arī no Austrumeiropas, arī apgalvo, ka viņai esot draudējuši ar atlaišanu par dalību streikā un citu cilvēku aģitāciju to darīt.

Apkopēja no Portugāles Minervina nokļuva slimnīcā dēļ tā, ka darba devējs ignorēja viņas medicīnisko izziņu par smagu fibromialģijas saslimšanu un lika viņai kopā ar vēl vienu kolēģi veikt uzkopšanu milzīgās telpās, kaut gan šādu platību paredzēts tīrīt pieciem cilvēkiem. Piketa laikā Minervina noģība tieši pie ieejas Svētās Marijas slimnīcā un vairākas dienas pavadīja klīnikā.

2017. gadā Lielbritānijas apvienotajām arodbiedrībām izdevās panākt to, lai Londonas Ekonomikas skola pieņem darbā apkopējus, kurus līdz šim bija noalgojusi kompānija, kura sniedz personāla nomas pakalpojumus. Viņi cer atkārtot šo veiksmi.

Ziņu lente
0