Latvijā izstrādās Ceļu satiksmes noteikumus elektriskajiem skrejriteņiem

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasПункты проката электросамокатов
Пункты проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijā un Slovākijā likums ļauj braukt ar elektriskajiem skrejriteņiem tikai pa veloceliņiem, taču Latvijai ar tās neattīstīto veloinfrastruktūru šāda kārtība neder.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Ceļu satiksmes drošības padomes dalībnieki apsprieda izstrādātos Ceļu satiksmes noteikumu un Ceļu satiksmes likuma grozījumus, kuri nosaka elektrisko skrejriteņu braukšanas vietu uz ceļiem, vēsta rus.db.lv.

Noteikumi paredz, ka elektrisko skrejriteņu ātrums nedrīkst pārsniegt 25 km/h, ar to vienlaikus drīkst braukt tikai viens cilvēks, tiem ir jābūt aprīkotiem ar stūri vai roku balstu, kurš ir mehāniski savienots ar korpusu.

Divas trešdaļas sanāksmes dalībnieku atbalstīja piedāvājumu, ka ar elektriskajiem skūteriem jāatļauj braukt no 14 gadu vecuma, turklāt vadītājam vecumā no 14 līdz 18 gadiem būs nepieciešama vadītāja apliecība. Tā, 80% sanāksmes dalībnieku atbalstīja piedāvājumu, ka braukt ar elektriskajiem skrejriteņiem drīkst pa ceļa braucamo daļu, kur atļautais kustības ātrums nepārsniedz 50 km/h.

Пункт проката электросамокатов - Sputnik Latvija
Tikai pēc 14 gadu vecuma: bērniem aizliegs izmantot elektriskos skrejriteņus

Vairums izteicās arī par to, ka elektriskajiem skrejriteņiem pastāvīgi ir jābūt ieslēgtiem baltajam lukturim priekšpusē un sarkanajam lukturim transportlīdzekļa aizmugurē.

Turklāt ar elektrisko skrejriteni varēs šķērsot gājēju pāreju, nenokāpjot no tā. Francijā un Slovākijā likums ļauj braukt ar elektriskajiem skrejriteņiem tikai pa veloceliņiem, taču Latvijai ar tās neattīstīto veloinfrastruktūru šāda kārtība neder, nolēma sanāksmes dalībnieki.

Rīgas domes pārstāvji norādīja, ka jāregulē arī elektrisko skrejriteņu stāvvietas, jo patlaban tie haotiski tiek izmētāti uz ietvēm un traucē gājējiem.

Šonedēļ Latvijā notikuši divi CSNg ar letālu iznākumu, kuros iesaistīti elektriskie skrejriteņi: pirmdien ar elektrisko skrejriteni dzelzceļa sliedes šķērsojušo vīrieti notrieca elektrovilciens, savukārt vakar uz autoceļa Ventspils – Kuldīga – Saldus automobilis Fiat saskrējās ar elektrisko skrejriteni. Vīrietis, kurš vadīja elektrisko skrejriteni, no gūtajām traumām mira.

Ziņu lente
0