Politika

Pilnmēness budžets: kā deputāti "gaudoja uz Mēnesi"

© Foto : pixabay.com / alsenПолнолуние
Полнолуние - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar vēlu vakarā Saeimas deputāti tomēr piekrita aiziet mājās un turpināt budžeta izskatīšanu no rīta.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Saeimas deputāti tikai ceturtajā reizē piekrita pārtraukt budžeta izskatīšanu un iztaisīt pārtraukumu līdz rītam, vēsta BB.lv.

Nakts aizsegā

Saeima sāka skatīt budžeta paketi trešdien, plkst. 9:00. daži deputāti paziņoja aģentūrai LETA, ka sēde beigsies ne agrāk par plkst. 22:00, savukārt citi politiķi izteica pieņēmumus par to, ka sēde varētu ievilkties līdz pat naktij.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Sastiķējām, kā bija iespējams: Kučinskis pastāstīja par budžetu

Nakts sēde nozīmētu tiešās translācijas un žurnālistu trūkumu, kam opozīcija nebija gatava piekrist.

Deputāts Ivars Zariņš ("Saskaņa") paskaidroja, ka, "ja Latvija kā tiesiska un demokrātiska valsts nav tikai fikcija, kur Saeima tiek izmantota tikai kā balsošanas mašīna, tad normāli būtu atsākt darbu rītā".

"Ja tā nedarām, tad baumas, ka koalīcija vēlas nakts melnumā īstenot savus melnos darbiņus, ir patiesība. Aprēķins ir uz to, ka opozīcija būs nogurusi, liela daļa sabiedrības gulēs saldā miegā. Partiju finansēšana būs nakts melnumā, lai pēc tam ar labi padarīta darba sajūtu ietu saldā miegā," pateica Zariņš.

Šis piedāvājums tika noraidīts. Mazāk nekā pēc desmit minūtēm cita opozīcijas deputātu grupa uzstājās ar analoģisku piedāvājumu par sēdes pārtraukumu. Deputāti atkal nobalsoja pret. Opozīcija iniciēja arī trešo balsojumu par sēdes pārtraukumu līdz rītam – un atkal zaudēja.

Neatkarīgais deputāts Aldis Gobzmes arī izteica pieņēmumu, ka koalīcijas nevēlēšanās izziņot sēdes pārtraukumu līdz šodienas rītam ir saistīts ar to, ka deputāti vēlas pieņemt Partiju finansējuma likuma grozījumus nakts aizsegā.

"Parasti noziegumi tiek pastrādāti nakts melnuma aizsegā. Un tā notiks arī ar partiju finansējuma palielinājumu. (…) Un tagad viņi smejas, ka viņi tuvojas noziegumam izdarīšanas brīdim. (…) Mēs šonakt piedzīvosim to, ka koalīcija pastrādā noziegumu pret Latvijas tautu," prognozēja politiķis.

Pilnmēness ietekmēja psihi

Valdošās koalīcijas pārstāvji spītīgi atteicās iet gulēt, raksta Tvnet.

"Ja opozīcija nenodarbotos ar demagoģiju, sēdi varētu noslēgt laicīgi, to atsākot rīt. Tā kā tas nenotiek, mēs esam spiesti strādāt ilgāk," paziņoja Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība).

Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!") arī izteicās negatīvi par to, ka pieredzējuši politiķi pārvērš sēdi farsā. Viņš norādīja, ka sēdes mērķis bija izskatīt 2020. gada budžetu, nevis "pierādīt, ka kāds nenogurs".

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Padomju valsts: Latvijas prezidentu izsmēja par piedāvājumu izveidot kārtējo padomi

Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!") palūdza kolēģus nedusmoties vienam uz otru, jo vakar sākās pilnmēness.

"Es esmu par pārtraukumu brīdī, kad tiks paveikts kaut kāds darbs. Nav normāli, ka vienas dienas laikā izskatīti tikai 35 priekšlikumi. Jāpiekrīt, ka te pilnmēness ietekmējis tik ļoti dažu cilvēku psihi, ka viņi nevis strādā, bet "gaudo pretim Mēnesim"," paziņoja viņš.

Māris Kučinskis (ZZS) arī norādīja, ka tas būs "pilnmēness budžets, un tas ir slikti".

"Nekas labs no garām sēdēm nav bijis. 2016.gadā nekā laba ilgajā sēdē nebija. (…) Savukārt Valdis Kalnozols sēdē labi atpūtās," atgādināja viņš.

Neilgi pirms pusnakts sēde tomēr tika pārtraukta līdz ceturtdienas rītam. Četrpadsmit stundu garumā deputāti pieņēma mazāko daļu likumprojektu.

Ziņu lente
0