Laiks samazināt un aizņemties: baņķieris pateica, kad ir gaidāma nākamā krīze Latvijā

© Foto : pixabayБумажник
Бумажник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģirts Rungainis uzskata, ka neefektīva valsts ekonomikas pārvalde, kā arī naudas izšķērdēšana izglītības, veselības un reģionālās politikas jomās neizbēgami novedīs Latviju līdz krīzei.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. pēc investīciju baņķiera Ģirta Rungaiņa radio ēterā izteiktajām domām, Latvija novirzījusi nekurienē naudu, kas tika paredzēta veselības, izglītības un reģionālās politikas jomai, raksta Gorod.lv.

Šāda veida nevīžības dēļ Latvija ir spiesta aizņemties naudu no Rietumiem, kas tikai un vienīgi pasliktina situāciju. Rungainis pauda viedokli, ka, līdzīgi citām rietumvalstīm, arī Latvijā ienāks krīze, taču tā nebūs tik liela, kā iepriekšējās.

"Principā, var teikt, ka korekcija Eiropā jau notiek. Vācijas ekonomikas ražošanas daļa kopš pērnā gada vasaras līdz šī gada rudenim samazinājusies jau par 5%. Baltija, tostarp Latvija, pagaidām turpina augt. Eksports turpina pieaugt, ražošana aug. Taču kopumā ekonomika palēninājusies, un kādas problēmas būs, vēl jo vairāk tādēļ, ka ģenerāļi vienmēr gatavojas karam," uzskata baņķieris.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Baņķieris paskaidroja, kādēļ Latvija nekad nepanāks Eiropu dzīves līmeņa ziņā

Rungainis uzsvēra, ka, atceroties 2008.-2009. gada krīzi, mēs gaidām kaut ko lielāku, taču, visticamāk, līdz nākošās Saeimas ievēlēšanai situācija būs mierīga.

"Taču tas, ka piecu gadu laikā būs no diviem līdz sešiem ceturkšņiem ar negatīvo izaugsmi un iekšējā kopprodukta samazinājumu pat līdz recesijai, ir 50 pret 50," pateica Rungainis.

Pēc baņķiera domām situāciju pasliktina neefektīva valsts ekonomikas pārvalde. Latvijā pārvaldei vien atliek cerēt uz labāku, sevišķi salīdzinot ar to pašu Igauniju, uzskata viņš.

"Cik mēs esam izšķērdējuši naudas līdzekļu veselības, reģionālās politikas, izglītības sistēmā. Vien tādēļ, ka nesakārtojām šīs sistēmas vislabākajā veidā. Tas noved pie tā, ka mēs visu laiku dzīvojam uz rītdienas rēķina un faktiski parādā, pasliktinām savu situāciju. Un, kad pienāks krīze, tas nozīmēs, ka nāksies samazināt, un atkal jāaizņemas. Diemžēl, visa attīstība Latvijā notiek vai nu ar pievienošanos kaut kādām rietumu struktūrām, vai izejot cauri krīzēm," pateica Rungainis.

Ziņu lente
0