Eksperti pastāstīja, ko gaidīt pārtikas produktu eksportētājiem no Latvijas pēc Brexit

© Sputnik / Sergey MelkonovПивные бутылки на конвейере
Пивные бутылки на  конвейере - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākais Latvijas produkcijas noieta tirgus joprojām ir Krievija, neraugoties pat uz sankcijām; vai pēc Brexit kaut kas mainīsies.

RĪGA, 4. novembris – Sputnik. Lielu ietekmi uz Latvijas pārtikas produktu ražotāju produkcijas eksportu Brexit neradīs, raksta "MK Latvija", atsaucoties uz Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāju Ināru Šuri.

Pēc Šures sacītā, zināmā mērā Brexit varētu ietekmēt kaut kādu izejvielu piegādes, taču Latvijas eksportā nopietnas sekas nav gaidāmas. Viņa uzskata, ka diez vai Lielbritānijas izstāšanās dēļ attiecībā uz pārtikas produktu eksportu varētu tikt ieviesti būtiski ierobežojumi.

Банковская карта на клавиатуре - Sputnik Latvija
Skarbais Brexit: nodokļu speciālisti brīdina virtuālā šopinga mīļotājus

Tāpat padomes priekšsēdētāja pastāstīja, ka uz citām valstīm, kā, piemēram, uz Krieviju, Lietuvu, Igauniju un Vāciju, tiek eksportēts daudz vairāk Latvijas pārtikas produktu. Pirmajā pusgadā šajās valstīs tika realizēti aptuveni 58% no kopējā eksporta apjoma. Sarakstā ir arī Skandināvijas valstis.

Šure norādīja, ka, neraugoties uz sankcijām, visvairāk preču tiek eksportēts uz Krieviju, jo tur tiek pārdoti Latvijā ražoti alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, kuri veido lielāko daļu kopējā pārtikas eksporta apjomā.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvijas ĀM jau vairākas reizes ir brīdinājusi Lielbritānijā dzīvojošos Latvijas valstspiederīgos par nepieciešamību veikt vienkāršu savas pastāvīgās dzīvesvietas reģistrēšanas procedūru. Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) datiem, Anglijā dzīvo aptuveni 119 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo. No tiem tikai ap 16 tūkstošiem izpildījuši Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības rekomendācijas.

Brexit ir atlikts līdz janvārim, Brexit pārejas periods nav mainījies – 2020. gada 31. decembris, kad beigsies pieteikumu iesniegšanas termiņš obligātā statusa iegūšanai.

Ziņu lente
0