Latvijas Krievu savienība aicina ieviest sankcijas padomju pieminekļu nojaukšanas dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovВсе, что осталось на месте памятника героям-подводникам Балтики в Риге
Все, что осталось на месте памятника героям-подводникам Балтики в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta bijušais deputāts Miroslavs Mitrofanovs uzskata, ka Krievijai ir stingri jāatbild uz Latvijas varasiestāžu lēmumiem atbrīvoties no padomju pieminekļiem.

RĪGA, 3. novembris – Sputnik. Krievija varētu ieviest individuālas sankcijas pret Latvijas pašvaldību vadītājiem, kurās tiek demontēti padomju pieminekļi, sākot ar Rīgas mēru Oļegu Burovu, kurš neaizkavēja padomju jūrniekiem veltītā monumenta iznīcināšanu, aģentūrai RIA Novosti pavēstīja Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs, Eiropas Parlamenta bijušais deputāts Miroslavs Mitrofanovs.

Piektdien vēstīts, ka demontēts padomju varoņiem – Baltijas jūrniekiem veltītais monuments Rīgā, kas atradās 50 metru attālumā no tagadējā Latvijas Jūras spēku štāba. Piemineklis tika izvests nakts aizsegā. Rajona iedzīvotāji tikai no rīta pamanīja, ka monuments ir pazudis. Vēsturnieks Aleksandrs Ržavins pastāstīja, ka par pieminekli rūpējušies vietējās jūrnieku apvienības pārstāvji, un tas nebūt nebija nolaists.

Все, что осталось на месте памятника героям-подводникам Балтики в Риге - Sputnik Latvija
Kliedzošs pārkāpums! Krievijas vēstniecība Latvijā sašutusi par pieminekļa nojaukšanu

"Padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa slepena iznīcināšana nav prelūdija Uzvaras pieminekļa slepenai demontāžai Rīgā. Tas nav tas mērogs. Milzīgu memoriālu, kas radīts no izturīga dzelzsbetona, nav iespējams demontēt vienā naktī, pat ne vienas nedēļas laikā... Taču tas, kas noticis ar pieminekli zemūdeņu jūrniekiem, ir nepārprotams mājiens citu pašvaldību vadītājiem, kuru teritorijā atrodas nelieli padomju vai Krievijas impērijas pieminekļi. Sak, nakts un vienaldzīga policija ir nacionālo atriebēju labākie draugi," uzskata Mitrofanovs.

Politiķis pauda pārliecību, ka Krievijai ir asi jāreaģē uz tamlīdzīgām darbībām. "Šajos apstākļos svarīga ir Krievijas vadības reakcija. Ideālā gadījumā Krievijai vajadzētu brīdināt, ka ieviesīs individuālas sankcijas pret tiem Latvijas pašvaldību vadītājiem, kuri Rīgas pēdās sāks atbrīvoties no Krievijas memoriālā mantojuma. Kā pirmo starp personām, kam aizliegta iebraukšana Krievijā, vajadzētu minēt Rīgas mēru Oļegu Burovu, kurš "nav pamanījis" padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa pagaišanu," paskaidroja Mitrofanovs.

Krievijas vēstniecība Latvijā nosoda padomju varoņiem – Baltijas jūrniekiem veltītā pieminekļa demontāžu Rīgā un norādīja, ka tas ir zaimojošs akts. Diplomātiskā misija uzsvēra, ka pieminekli aizsargāja Latvijas un Krievijas līgums, taču varasiestādes to ignorējušas.

Ziņu lente
0