Igaunija iecerējusi veidot kara tiesas pēc Ukrainas piemēra

© Latvijas armija / SG Ēriks KukutisМеждународные военные учения Saber Strike в Латвии
Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija izmantos Ukrainas piemēru kara tiesu izveides jomā. Eksperti no Ukrainas jau stāsta par savu pieredzi Rīgikogu deputātiem.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. Šonedēļ eksperti apmeklēja Igaunijas parlamentu, lai apspriestu tiesvedības sistēmas attīstību Igaunijā. Deputāti pārdomā iespējas veidot kara tiesas, vēsta Sputnik Igaunija.

Patlaban četrdesmit attīstītās valstīs pieņemta kara tiesu prakse. Pagaidām nav zināms, kā tamlīdzīga sistēma izskatīsies Igaunijā, taču ir acīmredzams, ka gaidāms liels darbs likumdošanā.

"Viss jāsagatavo miera laikā. Neviens nevēlas karu, taču jāpanāk, lai mūsu tiesībsargājošā sistēma būtu gatava," portālam ESS pauda Rīgikogu deputāts Leo Kunnass.

Ar pieredzi dalījās Ukrainas pārstāvji – kara tiesu sistēma valstī strādāja 5 gadus, taču 2010. gadā to atcēla. Patlaban aktuāls ir jautājums par šo tiesu atjaunošanas nepieciešamību.

Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Juridiskās pārvaldes priekšnieka vietnieks Kirils Gankevičs ir pārliecināts: tamlīdzīga sistēma ir nepieciešama, tā palīdz izskatīt lietas un pieprasīt to atkārtotu izskatīšanu daudz īsākā laikā. Pēc viņa vārdiem, gandrīz visas krimināllietas, kas ierosinātas 2014. un 2015.gadā, vēl joprojām nav atklātas.

Ukrainas pārstāvis uzsvēra, ka viņa valstī kara tiesu atjaunošana ir nepieciešama, un atzīmēja, ka Igaunijai tā dos ļoti interesantu pieredzi, jo tamlīdzīga sistēma Igaunijā nekad nav pastāvējusi.

Kara tiesas mūsdienu pasaulē

Mūsdienās valstīs, kur funkcionē kara tiesas, izstrādāti trīs minētās sistēmas varianti. Piemēram, vairākās valstīs kara tiesas funkcionē pastāvīgi (gan miera, gan kara laikā, gan valsts teritorijā, gan armijas bāzēs ārvalstīs). Pie tām pieder, piemēram, ASV un Lielbritānija.

Kara tiesām ASV ir ekskluzīva jurisdikcija karavīru pārkāpumu jautājumā. Kara nozieguma jēdziens tiek traktēts plaši, tāpēc kara tiesai iespējams nodot gandrīz jebkuru lietu par nopietnu karavīra pārkāpumu. Tiesas, prokuratūras un aizstāvības funkcijas izpilda ASV Bruņoto spēku virsnieki.

Весы правосудия в руках Фемиды - Sputnik Latvija
Miljons eiro algām: kāpēc Latvijā vajadzīga jauna tiesa

Lielbritānijā katra veida bruņotajiem spēkiem ir no komandieriem neatkarīgas tiesu iestādes disciplināro un krimināllietu izskatīšanai.

Vairākās valstīs pastāv kara tiesu "jauktā" jurisdikcija, kas funkcionē līdz ar civilajām tiesām. Piemēram, Francijā strādā kara tiesas ārvalstīs, kas saglabātas miera laikā, un augstākstāvošā instance tām ir Bruņoto spēku tribunāls Parīzē.

Vairākās valstīs kara krimināltiesas darbojas tikai armijas bāzu teritorijā ārzemēs un kara laikā. Mierlaikā valsts teritorijā tās nedarbojas, karavīru krimināllietas izskata civilās tiesas.

Pie tām pieder Vācija – kara tiesu iestādes pastāv kā disciplinārās tiesas. To galvenā funkcija – nodrošināt karavīru likumīgās tiesības.

Ziņu lente
0